2017. sze 26.

Együtt = Egyedül ?

írta: HÁZ
Együtt = Egyedül ?

Nemrég az LMP jelenlegi helyzetét gondoltuk át, most azt nézzük meg, hogy hova jutott Bajnai Gordon egykori projektje.

A hazai liberális kánonban Bajnai Gordon neve egyet jelentett, talán még jelent a mai napig is a szakértelemmel, a hozzáértéssel. Bajnai rövid egy éves miniszterelnökségét 2009-től 2010-ig az MSZP mélyrepülése, a szocialista és szabad demokrata kormány válsága, Gyurcsány Ferenc pozícióvesztése, majd lemondása, a gazdasági és pénzügyi válság egyszerre tette lehetővé. Az addig semmilyen választott politikai tisztséggel nem rendelkező, a közéleti terepen nem magabiztosan mozgó Bajnai egy emlékezetesen kínos miniszterelnöki kaszting befutójaként került pozícióba akkor, amikor senki más nem volt hajlandó elfogadni az MSZP felkérését.

92523.jpg

Gyurcsány le-, Bajnai belépett 2009-ben

Szakértőinek nevezett kormánya tulajdonképpen válságkezelésből, megszorításból állt. A 2010-es Fideszes hatalomátvétel után az Egyesület Államokban vendégoktatói állást vállalt, miközben kormánya egykori tagjaiból létrehozta a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítványt. 

Idő közben a hazai politikai térkép meglehetősen átalakul. A Parlamentbe került a Lehet Más a Politika, megjelenik az utcákon a szakszervezeti gyökerű Szolidaritás, az emberijogi liberális alapon álló Milla, a magát szociáldemokrata pártként meghatározó Negyedik Köztársaság (4K!). 2012 nyarán ezek között a formációk között kezdett el szerveződni az Új Pólusnak elnevezett kezdeményezés. Az Új Pólus elméleti előkészítője, kitalálója Csigó Péter volt, aki a Milla blogján több részes írásban fejtette ki ennek szükségességét, létezését. Már akkor is furcsának tűnhetett, hogy Csigó az új, fiatalos, lendületes, alternatív mozgalmak, pártok mellett ide sorolta Bajnai Alapítványát is.

Utólag persze okosak vagyunk: Csigó bejegyzés-sorozata tulajdonképpen Bajnai Gordon visszatérését készítette elő. 2012. október 23-án, a Milla tüntetésén felszólalt az egykori miniszterelnök és bejelentette az Együtt 2014 nevű mozgalom létrejöttét, amelynek tagjai a Haza és Haladás, a Milla és a Szolidaritás lettek, ám felszólították az LMP-t is a csatlakozáshoz. A cél nyilván az lett volna, hogy a kisebb szervezetek hátán megerősödő Bajnai végül az MSZP-t is maga alá gyűrje, és bár az első közvéleménykutatás egyből 14%-on mérte az új formációt, onnantól kezdve tulajdonképpen semmi sem sikerült nekik.

egyutt-2014.jpg

Ekkor még együtt: Juhász Péter a Milla, Bajnai Gordon a Haza és Haladás, Kónya Péter a Szolidaritás nevében írja alá az Együttet létrehozó dokumentumokat

A Lehet Más a Politika (igaz, szűk többséggel csupán) két kongresszuson is elutasította az Együttel való tárgyalás lehetőségét. Fájó volt ugyan a zöldek számára, hogy meghatározó arcai (köztük Karácsony Gergely, Jávor Benedek, Szabó Tímea) kiléptek a pártból és Párbeszéd Magyarországért néven olyan formációt hoztak létre, amely egyből az Együtt ölelő karjába ugrott, ám az LMP brandet nem sikerült lenyúlnia az egykori miniszterelnöknek.

A névválasztással is problémák akadtak, hiszen az Együtt 2014 nevet gyorsan lestoppolták előtte és ismeretlenek bejegyeztek egy mikropártot, így a Bajnai-formáció végül az Együtt - Korszakváltók pártja lett. A 2014-es összefogásban sem sikerült jól helyezkedni. Előbb a miniszterelnök-jelölti ambíciókat kellett feladni Bajnainak, majd azzal szembesülni, hogy még a PM-mel közösen sem tudnak önálló frakciót alakítani az új Parlamentben, hiszen a minimálisan szükséges 5 fő helyett, csak négyen került be a közös listáról. 

Ettől kezdve felpörög a lejtmenet az Együtt számára: Bajnai lemond az elnöki címről (amelyet Szigetvári Viktor vesz át) és kivonul az aktív pártéletből. A PM az Európa Parlamenti választások után dönt úgy, hogy véget vet az Együttel közös pártszövetségnek, majd a Milla és a Szolidaritás mozgalmak is kifarolnak belőle

Tavaly Pápai Levente hagyta ott a pártot, aztán Szigetvári Viktor is lemondott az elnökségről, melyet Juhász Péter vett át. Nyár elején egy újabb emblematikus arc távozott a pártból: Szelényi Zsuzsanna országgyűlési képviselő. Így jelenleg csupán egy országgyűlési képviselője maradt az Együttnek, az országos politikában szinte láthatatlan Szabó Szabolcs.

8318487_182015_27cb780ccc1476534be62690a627281c_wm.jpg

Végül már Szelényi Zsuzsanna is távozott a pártból

A párt népszerűsége ezzel párhuzamosan egyre gyorsabb ütemben csökkent. Jelenleg a mérhetetlenség küszöbén táncol. Az MSZP újbóli ölelő karját elutasító Együtt számára egy esély maradt: felmelegíteni az Új Pólust az LMP-vel, a Párbeszéddel és az idén megjelent Momentummal közösen. A Momentum már jelezte, hogy ebből nem kér, az LMP pedig az ősz eleji erősödésével saját maga kíván az Új Pólus lenni. Úgy fest, hogy az Együtt által megálmodott formában nem fog megvalósulni tehát a pólusképzés terve.

Mit tehetnek tehát: 

1. Önállóan futnak neki a választásoknak abban a reményben, hogy bár az Országgyűlésbe nem fognak visszakerülni, 1%-ot talán elérnek, így kaphatnak 4 éven keresztül minimális állami támogatást. Ez lassú halál számukra.

2. Számukra esős kompromisszumok árán valamilyen formában beállnak az LMP mögé. Ez is lassú halál, bár sikerülhet egy-két politikusokat a felszínen tartani. Kérdés persze, hogy az LMP mennyire lenne nyitott egy olyan párt felé, amely anno a szakadásukat generálta?

3. Mégiscsak felmennek az MSZP listájára. Ez az utóbbi időben deklarált elveik teljes feladása lenne ugyan, de egy képviselőjük talán továbbra is a Parlamentbe kerülhetne. Viszont szintén lassú halál a párt számára.

Bajnai Gordon egykor nagy lendülettel induló projektje tehát így áll jelenleg: teljesen szétesetten, támogatók nélkül, reménytelen kilátásokkal.

6z8jbj4s9ua6ngx7s.jpeg

Úgy tűnik Juhász Péter fújhatja!

Szólj hozzá

LMP Lehet Más a Politika Bajnai Gordon Szolidaritás Milla Párbeszéd Juhász Péter Új Pólus Együtt Szigetvári Viktor PM Szelényi Zsuzsanna