2017. okt 10.

Kerényi Imre vallomása Orbán Viktorról

írta: HÁZ
Kerényi Imre vallomása Orbán Viktorról

Szerző: nemisvagyokhülyegyerek

A következő előszóval kezdi Kerényi Imre Médiaegyensúly című könyvét.


"Mottó
Belzebúb  lánya  vagyok  én,    zöld   nilonruh-
ában a pokol fenekén főzöm a kását. Ez a ma-
gyar média dala.
Lectori Salutem!
Gyönyörű ez a latin kifejezés. Tisztelet az olvasónak. Tisztelet az embernek. Tisztelet egymásnak. Tisztelet az ellenfeleknek. És tisztelet az írónak. Vagy ha az nem, hát megbocsátás. Innen is, onnan is, Bocsánat az írónak a megbírált emberektől. Ha emberből vannak a megbíráltak, megértenek és megbocsátanak. Dicsértem volna őket inkább. Nem engedték. Nem engedik. Megbántottak. Megbántanak. Megsértették és megsértik emberi méltóságomat. Magyarságomat. Szimbólumaimat gyalázták és gyalázzák. Eszméimet, írástudóimat és politikusaimat leszólták. És leszólják. Gonosz eszmékről és gonosz emberekről szónokoltak. És szónokolnak. A Szent Grál önjelölt lovagjai locsognak. Magyaráznak. Hapacsolnak. Zizegnek. Ha abbahagyják, kezet foghatunk. Ha nem hát harc. Ez az ország a miénk. A miénk is. Az övék is, de az enyémeké is.
A bennszülötteknek is megvannak a maguk jogai. Nelson Mandela elnök lett Dél-Afrikában. Chaka zulu király országában. Nem kell apertheid. Sem Dél-Afrikába, sem a mohamedán világban, sem az Európai Unióban. Sem Izraelben, sem a Csecsenföldön, sem Boszniában. Magyarországon sem kell apertheid. Szellemi értelemben se kell.
Konszenzus vagy harc. Ez a helyzet. Kell egy televízió. Egy rádió. Néhány lap. Intézményesülés. Templomok, kórházak, iskolák, egyetemek, bankok, földbirtokok kellenek. A nyelv védelme és tisztasága kell. A kultúra pártolása. A nemzet építése. Ha ezt a kormány nem pártolja, a kormány nem a nemzet kormánya. Hanem csak egy vacak kormány a sok közül. Mely elmúlik.
A konfliktus tárgya a bírvágy. Ezt a szót Vörösmarty találta ki. Az emberek bírni vágynak. Minden ember. Nem csak az emberek egy része vágyhat és bírhat. Esélyegyenlőség kell. A médiában és másutt. Adassék meg minden népnek minden jog és lehetőség - mondta Illyés Gyula. Igaza van.
Adassék meg. Most Orbán Viktor van kormányon. Adja meg az esélyegyenlőséget. Ha nem adja meg, Orbán Viktor részminiszterelnök. Nem miniszterelnök."
kerenyi_imre_rendezo.jpg
Szerintem ez egy szép írás. Néhány helyen hirtelen haragúnak, erősnek érzem, de ez lehet csak az erős érzelmi fájdalom miatt van. De ezt leszámítva szép tiszta letisztult. Lényegre törő, ugyanakkor van mélysége. Megtetszett amikor elolvastam. Ezért határoztam el, hogy begépelem és megosztom a nagyvilággal. Annyira jó volt olvasni, hogy úgy éreztem meg kell osztanom azokkal akiknek nem adatott meg a lehetőség, hogy 300Ft-ért hozzájussanak ehhez a műhöz. Így hát nem is vettem a fáradtságot arra, hogy online rákeressek hátha nem kellene begépelni. Egyszerűen nem sajnáltam erre az egy oldalra az energiát. Ez az oldal megérdemli.
Gépelés közben ellenben különféle ördögi kérdések kezdték el szabdalni eredeti érzéseim. És a következő képek jutottak eszembe:
"Lectori Salutem!
Gyönyörű ez a latin kifejezés. Tisztelet az olvasónak. Tisztelet az embernek. Tisztelet egymásnak. Tisztelet az ellenfeleknek. És tisztelet az írónak. Vagy ha az nem, hát megbocsátás. Innen is, onnan is, Bocsánat az írónak a megbírált emberektől. Ha emberből vannak a megbíráltak, megértenek és megbocsátanak. Dicsértem volna őket inkább."
Azért ez a videó jutott eszembe, mert az a benyomásom, hogy nagyon jól vissza adja Kerényi fogalmazási stílusát.
"Nem engedték. Nem engedik. Megbántottak. Megbántanak. Megsértették és megsértik emberi méltóságomat. Magyarságomat. Szimbólumaimat gyalázták és gyalázzák. Eszméimet, írástudóimat és politikusaimat leszólták. És leszólják. Gonosz eszmékről és gonosz emberekről szónokoltak. És szónokolnak"
Emlékszem nagy örömmel fogadtam ezt az iróniával telt sorozatot, melyet anno a Cool tűzött műsorára, majd a jobb oldali tiltakozások hatására levett onnan. Talán ez volt az első alkalom amikor szembesültem vele, hogy a magyarság nem képes röhögni az önkritikán hanem vérszemet kap tőle.
"A Szent Grál önjelölt lovagjai locsognak. Magyaráznak. Hapacsolnak. Zizegnek. Ha abbahagyják, kezet foghatunk. Ha nem hát harc. Ez az ország a miénk. A miénk is. Az övék is, de az enyémeké is."
Lehet, hogy gyenge reakció volt részemről egyből Bayerra gondolni, de jelenleg talán Ő a legismertebb lovagunk, azazhogy szerintem, ha megkérdeznénk 10 embert, hogy mondjon egy lovagot akkor 6 őt említené elsőre, egy valaki egy sportolót, talán lenne valaki aki egy zenészt mondana egyvalaki aki lefagyna és nem tudna példát hozni és egy vicceskedő aki Sir Elton Johnt.
"A bennszülötteknek is megvannak a maguk jogai. Nelson Mandela elnök lett Dél-Afrikában. Chaka zulu király országában. Nem kell apertheid. Sem Dél-Afrikába, sem a mohamedán világban, sem az Európai Unióban. Sem Izraelben, sem a Csecsenföldön, sem Boszniában. Magyarországon sem kell apertheid. Szellemi értelemben se kell."
Lehet, hogy keményebben kellene küzdenünk a fiataljaink jogaiért. És nem arra gondolok, hogy a tanár ne keverhessen le neki két pofont (de amúgy NE), hanem arra, hogy a lehető legjobb oktatáshoz legyen hozzáférésük, a legjobb egészségügyi ellátáshoz (szűréstől a kezelésen át a rehbilitációig) és az egészséges környezethez.
"Konszenzus vagy harc. Ez a helyzet. Kell egy televízió. Egy rádió. Néhány lap. Intézményesülés. Templomok, kórházak, iskolák, egyetemek, bankok, földbirtokok kellenek." 
Ez azt hiszem teljesült. 
"A nyelv védelme és tisztasága kell." 
A fiatalok lelépnek külföldre, szóval ők a szlenggel nem rombolják már ezt. 
"A kultúra pártolása." 
Magyar Művészeti Akadémia? 
"A nemzet építése."  
Mészáros és Mészáros Kft.
"Ha ezt a kormány nem pártolja, a kormány nem a nemzet kormánya. Hanem csak egy vacak kormány a sok közül. Mely elmúlik. A konfliktus tárgya a bírvágy. Ezt a szót Vörösmarty találta ki. Az emberek bírni vágynak. Minden ember. Nem csak az emberek egy része vágyhat és bírhat. Esélyegyenlőség kell. A médiában és másutt. Adassék meg minden népnek minden jog és lehetőség - mondta Illyés Gyula. Igaza van.
Adassék meg. Most Orbán Viktor van kormányon.Adja meg az esélyegyenlőséget.Ha nem adja meg, Orbán Viktor részminiszterelnök. Nem miniszterelnök."
Szerintem körülbelül ennyire érdekelheti Orbán Viktort az ország lakossága.
Az a vicces egyébként, hogy én néha tényleg próbálom magamat NER kompatibilissé tenni, de mintha ezt a NER nem szeretné, és mindent megtesznek ellene, hogy nekem ez ne sikerüljön...
Zárszóként hozzá kell tennem a történethez, hogy a valósághoz az is hozzá tartozik, hogy Kerényi Imre előszava nem teljesen így néz ki. Az idézés során csaltam benne. Két helyen. Az utolsó bekezdésben Medgyessy Péter nevét kicseréltem Orbán Viktoréra. Kétszer.  De szerintem ez az üzenet valóját nem befolyásolja.
Ne maradj le semmiről! Köved blogunkat és Facebook-oldalunkat (ITT), hogy mindig lásd, mit gondolunk a világról!
Szólj hozzá

média politika irodalom kormány Fidesz Orbán Viktor Kerényi Imre Medgyessy Péter Médiaegyensúly