2017. okt 25.

Újra Együtt, újra Együtt a kis csapat

írta: HÁZ
Újra Együtt, újra Együtt a kis csapat

Megnéztük már, hogy mik a Párbeszéd esélyei, és megnéztük, hogy mi a helyzet az Együttel. Nagyon úgy tűnik, hogy most ismét összeállnak, ám így sincs több esélyük, mint külön.

Négy évvel ezelőtt úgy váltak külön, hogy majd megmutatják, hogy egymás nélkül is képesek megváltoztatni a hazai politikai életet. Most úgy kényszerülnek újra összeállni, hogy esélyük sincsen semmin sem változtatni.

A Párbeszéd karakteres baloldali politikát próbált megjeleníteni az elmúlt időszakban. Karácsony Gergely pártelnök pedig meg kívánta mutatni Zuglóban, hogy milyen lenne egy, a Párbeszéd által irányított ország. Egyikkel sem mentek semmire.

Az Együtt pedig próbálta átvészelni Bajnai Gordon angolos távozását. Ez pedig nem ment, hiszen az egész párt tulajdonképpen őmiatta jött létre.

karacsony_juhasz.jpg

Karácsony Gergely és Juhász Péter

A 2018-as választásokhoz vészesen közeledve rá kellett döbbenniük, hogy ha a hazai politika térképén szeretnének maradni, akkor valamit lépniük kell. Felkérezkedhettek volna az MSZP listájára, ám az múltkor sem sült el számukra túl jól, sőt amióta Botka László is beadta a kulcsot, ez egészen irreális forgatókönyv már.

Lehetőségként még ott lett volna, a baloldali térfélből egyre nagyobb szeletet kihasító LMP-vel való szövetkezés. Ezt már jobban szerették volna mindketten, ám a zöld párt nem lelkesedett túlságosan az ötletért, hogy azokkal álljon össze, akiknek a 2012-es pártszakadást köszönhették.

Maradt tehát, hogy ők ketten működnek együtt. Ezzel azonban több probléma is van:  

1. Ha a két párt állít egy listát, akkor nem 5, hanem 10%-os a küszöb, amit meg kell ugrani. Ez irreális, tekintve, hogy az Együtt kb 1-2%-on áll, a Párbeszéd pedig a kimutathatatlanság szélén.

2. Létre kell hozniuk tehát egy választási pártot. Egy olyan frissen bejegyzett szervezetet, amely mögött nincs tényleges tagság (csak a minimálisan szükséges 10 fő), ám amely mögé felsorakozhat az Együtt és a Párbeszéd is. Ebben az esetben a fő probléma az lehet, hogy a majdani állami támogatást nem az Együtt és nem a Párbeszéd kapja, hanem ez az új párt, ami előre kódolja a vitát kettejük között a források kettéosztása miatt.

3. Hiába azonban a választási párt is, hiszen ketten együtt is csak kb. 2-3%-ot érnek el, így még az 5%-os küszöbszintet sem tudják teljesíteni.

4. Ezért valamilyen formában mégis meg kell egyezni a szocialistákkal. A hírek arról szólnak, hogy Karácsonyék 5 biztosan nyerhető egyéni körzetet szeretnének kérni az MSZP-től annak fejében, hogy koordinálják a baloldali jelölteket (ezt sokallják Molnár Gyuláék). De miért pont 5 biztos befutó körzetet kér az Együtt-Párbeszéd duó? Parlamenti frakció 5 fővel alakítható. Valószínűleg tehát azzal számolnak már most, hogy listán nem képesek 5%-ot elérni, azonban az állami támogatást így is megkapják (ez minden 1% felett teljesítő párnak jár), és az 5 nyerő körzettel lesz annyi egyéniben győztes képviselőjük, aki már tud önálló frakciót alakítani. 

egyuttpm.jpg

Kérdés azonban, hogy a DK-val egy listán induló MSZP-nek (tehát az ún. régi baloldalnak) érdekében áll-e a két kis pártot parlamenti frakcióhoz segítenie? A szocialisták már a nyilvánosság előtt is maximum viccelődve emlegetik a kormányváltást. Ha pedig ezt már valóban elengedték, akkor az érdekük nem az összefogás, hanem az, hogy a következő ciklusra minimalizálják a baloldali térfélen a szereplőket. Így azonban az Együtt és a Párbeszéd ugyanott tart, mint eddig külön: sehol.

 

Ne maradj le semmiről! Köved blogunkat és Facebook-oldalunkat (ITT), hogy mindig lásd, mit gondolunk a világról!

Szólj hozzá

MSZP Párbeszéd Karácsony Gergely Juhász Péter Együtt