2016. aug 25.

Van hely, ahol a politika is védi a társadalomkritikus műveket

írta: HÁZ
Van hely, ahol a politika is védi a társadalomkritikus műveket

Banksy művét hazavágták, de az angliai város vezetése jelesre vizsgázott

Megsemmisítették Banksy egyik híres graffitijét -írta meg az Index.hu. Történt ugyanis, hogy az angliai Cheltenhamben hazavágták a világ talán leghíresebb utcaiművészének, Banksynek egyik munkáját azzal, hogy tégláig kaparták a képet magán viselő ház külsejét.

banksy_kep.gif

Kép forrása: Index.hu

A történet több csavart is hordoz: egyrészt a graffiti művészet születésétől kezdve földalatti művészet. A graffitisek majdnem mindig illegális helyekre fújnak, a legtöbb városvezető óriási problémaként fogja fel őket, mint a városi arculat elcsúfítóit. Cheltenham azonban úgy tűnik, hogy büszkeségként tekintettek legalább erre a graffitire biztosan. Oké, Banksy van akkora név, hogy önmagában turisztikai látványosság legyen az alkotása, de az angliai város védetté is nyilvánította a falat! Ezzel kanonizálta az undreground művészetet, ami valljuk be eléggé műfajidegen dolog.

Másrészt: a streetart, különösen Banksy erősen politika- és társadalomkritikus képeket ábrázol. A most tönkretett alkotás például a brit hírszerzés lehallgatóközpontjának (ami a közelben található) állít görbe tükröt. A cikk alapján mégis úgy nézni, hogy brexit ide, brexit oda, Angliában európai módon képesek gondolkodni a politikusok, s egy a politikát kritizáló művészeti alkotásra is képesek voltak védett értékként tekinteni.

Na de a harmadik: "Alex Chalk, a város konzervatív parlamenti képviselője vizsgálatot követelt arról, mi történt a falfestménnyel." Értitek: a város konzervatív képviselője!!! Nem a szocdemek, nem a libsik, nem a zöldek, hanem az ottani jobboldal áll ki egy társadalomkritikus műért... 

Talán Cheltenham város vezetői tarthatnánk szemináriumokat itthon is arról, hogy miért fontos a lüktető, élő művészet egy település számára.

 

Ps: a fenti bejegyzés persze csak abban az esetben áll, ha nem derül ki idő közben, hogy titkon mégis a politikusok rendelték meg a megsemmisítést

Szólj hozzá

politika művészet graffiti streetart utcaiművészet Banksy Anglia Index Index.hu Cheltenham