2017. aug 28.

A Párbeszéd most foszlik semmivé?

írta: HÁZ
A Párbeszéd most foszlik semmivé?

Botka László a hétvégén Szegeden hozta össze az idei Farkasházy Tivadar-féle szárszói találkozót. Ez mondandójában most kezd már egy baloldali gyülekezővé válni, az eddigi liberális elitklub helyett. Igaz ez a résztvevőkre is Kuncze Gábor helyett most az MSZP Botka-párti vonala sorakozott fel (a belső ellenzék a hírek szerint nem volt jelen), illetve Komáromi Zoltán, az Együtt egészségügyi politikusa, valamint Karácsony Gergely, a Párbeszéd elnöke-miniszterelnök jelöltje.

Már az is fura, hogy Komáromi Zoltán bejelentette, hogy ő fogja elkészíteni Botka egészségügyi programját, hiszen az Együtt önálló, a régieket meghaladni kívánó pártnak pozicionálja magát, ám Komáromi nem az együtt elnöke, így a Botka felé való helyezkedést különösebb gond nélkül meg tudja ejteni.

Kicsit meglepőbb az, hogy az MSZP rendezvényén Karácsony Gergely azt mondta, hogy Botka ellenében nem kíván küzdeni egy igazságos Magyarországért. Mindezt a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje mondja az MSZP miniszterelnök-jelöltjének. Ez a mondat nem jelent mást, mint az önálló politizálás feladása. A Párbeszéd ismét feljelentkezik az MSZP listájára.

karacsony_gergo.png

Nem is nagyon tud mást tenni. Az LMP-ből kiszakadó PM azzal együtt, hogy rövidítéséből elvesztette az M-et (maradt P), a támogatói is elfogytak. A korábban (igaz alacsony szinten) még mérhető párt mára tartósan kimutathatatlan, 1% alatt mozog. 

Hiába van EP-képviselőjük (az amúgy valós politikai tevékenységet végző Jávor Benedek), hiába van országgyűlési jelenlétük (Szabó Tímea), hiába van egy sor egykori parlamenti politikusok, jópár önkormányzati képviselőjük, de az egyetlen eladható "termékük" mára a zuglói polgármester, Karácsony maradt, aki országosan továbbra is népszerű, jó taktikai érzékkel megáldott politikus. Miniszterelnök-jelöltsége is egy jó taktikai fogás, hogy víz felett maradjon még egy ideig a párt, ám csak abban reménykedhetnek, hogy az MSZP kidobja feléjük a mentőövet. Sovány vigasz, amivel pár politikusuk túlélhet, ám a pár szép csendben mégiscsak elsülyed. 

Szólj hozzá

politika közélet baloldal találkozó MSZP LMP P Botka László Jávor Benedek Szabó Tímea Farkasházy Tivadar Párbeszéd Karácsony Gergely Együtt Kuncze Gábor PM Szárszó Komáromi Zoltán Szedeg