2017. sze 12.

A demokrácia olyan, mint a párkapcsolat?!

írta: HÁZ
A demokrácia olyan, mint a párkapcsolat?!

Szerző: Németh Ákos

Egész biztosan elég sokaknak közülünk volt olyan időszak az életében, amikor úgy gondolta, hogy a párkapcsolata rendben van, stabil, szóval „már megvan” nincs vele további teendő. Na, ekkor szokott jönni a meglepetés, hogy ez nem egészen így van, mivel ha nem fektetünk bele elég energiát, akkor nem fog működni.

kiss-gifd.gif

Sokunk megtapasztalta már ezt, és levonta a következtetést. Vajon ugyanezt a következtetést miért nem vonjuk le, amikor a demokráciáról van szó? Már csak a vak nem látja, hogy hazánkban folyamatosan szalámizzák a jogainkat. Mindig csak egy kicsit, hogy annyira ne fájjon. Hogy miért tehetik ezt meg velünk? Azért, mert hagyjuk.

Miért nem mondjuk ki, hogy a demokrácia is csak akkor működik, ha folyamatosan időt, energiát és pénzt teszünk bele?Igen, ez közös felelősségünk.

Ideje lenne szakítani azzal a gondolkodással, hogy a politika, az valami olyan romlott dolog, hogy a tisztességes emberek távol tartják magukat tőle.

Mivel ennek a kontraszelekciónak pontosan az a következménye, hogy azok fognak foglalkozni a politikával, akiknek nem kellene. Na, ekkor jön az: de én mit tehetnék? Hogy mit? Egy kicsit hozzátehet mindenki ahhoz, hogy igényesebbek legyünk a politikusainkkal kapcsolatban. Például ne fogadjuk el, hogy „Igaz, hogy lopnak, de bárki lenne ott, ezt tenné!”. Vagy, ha igazságtalanság éri valamelyik társadalmi csoportot, akkor ne lapítsunk, hanem álljunk ki mellettük. Ahhoz hogy változzon a helyzet, előbb magunknak kell megváltozni. Szóval figyeljünk és törődjünk úgy a demokráciánkkal, mint a kedvesünkkel, akit az utóbbi időben kicsit elhanyagoltunk… Még nem késő, de most már tényleg ideje lenne összekapni magunkat.

Szólj hozzá

politika közélet demokrácia