2017. sze 21.

A haverok melege program

írta: HÁZ
A haverok melege program

Avagy már egyből a rosszindulat buggyan ki belőlünk, akkor is amikor ennek nincs alapja?

Szeptember 21-én startolt az Otthon Melege program konvektor csere programja.  Kormányunk egyik dícséretes kezdeményezése, melynek célja, hogy a lakosság lecserélje a régi, sokszor 30-40 éves gázkonvektorokat. Erre az összköltség 80%-át kaphatjuk meg, lakásonként maximum 500 ezer forintot adnak, konvektoronként maximum 150 ezer forintot és finanszírozzák a kapcsolódó kivitelezési, tervezési költségeket is. Szóval ha úgy vesszük tényleg nagyon jó feltételekkel. A pályázat utófinanszírozott, ami a kiíró részéről tulajdonképpen érthető, hiszen a fene akar 150 ezer nem teljesítő külön ügyféllel pereskedni, egyszerűbb ha így utólagosan finanszírozásra, persze így pont, hogy azok szorulnak ki a történetből, aki nem tudnak előteremteni 3-5-700 ezer forintot, tehát azok a legelesettebb honfitársaink akik tényleg rászorulnának egy ilyen beruházásra, mert önállóan nem engedhetnék meg maguknak.

 otthonmelege-folyt_piros_594x339t5_ic.jpg

Első körben ugye feltűnik az, hogy milyen kevés konvektorra vehető igénybe a pályázat. Természetesen első gondolatom, hogy biztos valami haver van a dologban mivel a kiírás úgy fogalmaz, hogy: „belobbanásmentes begyújtó”-val rendelkező konvektorra lehet csak pályázni, ilyen fogalomra pedig a Google nemigen ad eredményt. A Greenfo cikke kiemeli a pályázat GYIK-jében megnevezett három konvektort, amire lehet pályázni. Ekkor rákerestem a FÉG termékére aminek érdekes mód pont 150 ezer forint az értéke, sőt csak szeptembertől és úgy is csak előjegyzésre kapható. Túl sok mindent nem tudtam a FÉG-ről, csak annyit, hogy magyar, gondoltam biztos valami „haverok” Ők is. Szerintem érthető a reakcióm, minthogy, ez a véletlen mint a szeptemberre érkező az Uniós előírásoknak megfelelő konvektor pont 150 000 Ft mint ahogy azt a pályázat finanszírozza. Rákerestem a cégre, de nem jutottam sokkal előrébb, a honlapjukon találtam egy 2012-es bemásolt Délmagyar cikket, ami arról szól, hogy a Makói gyár egy 500 kazánról szóló kazah megrendelést kapott, de ott ők azt állítják ez a Kormány keleti nyitásától független. A cég történetéről kiderül, hogy egy vállalkozó vette meg több részletben (1995, 1998 majd 2008-ban) és a FÉG névért még pereskednie is kellett. A Technorgáz Mika-6 termékeit a 2016-os HungExpo-n már bemutatta, ugyanakkor bár formavilága lényegesebben barátságosabb mint a FÉG páláyzható terméke, ára lényegesen magasabb, majdnem duplája. A Fondital Gazelle Techno Classic 5000 és 7000 termékek már jóval barátságosabb a FÉG áránál csak 1/3-nyival drágábban.

Próbáltam keresni a cégnevével, cég vezető nevével támogatás átadás szó kombinációkra, de sehol semmi. a FÉG 2017 áprilisában bővítette kapacitását 200 millióból a ProfitLine cikke alapján amire a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program 112,33 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott (és cserébe 3 új munkahelyet hozott létre), de ennyi.

az-otthon-melege.jpg

Szóval végül arra a megállapításra jutottam, hogy annyira átpolitizálódott mutyizódott a világunk, hogy minden bokor mögött mutyit feltételezünk, akkor is amikor nem kellene. Kicsit összeszégyelltem, és rosszul is érzem magam. Változtatnom kell. Mert így rosszhiszeműen nem várhatok egy szebb jövőt, nem tudok érte mit tenni. Pedig a jövő szempontjából mennyivel jobb helyen élünk, mint Amerikában, ahol a kormányzat a környezetvédelmet támadja, hibáztatja mint gazdasági korlát állítja be. Pedig most épphogy az országos szervizhálózat révén, a három gyártó közül kettő magyar és az egyik talán pont a pályázat miatt kezdett bele az új termékfejlesztésbe, hogy legalább A  kategóriás termékével részt vehessenek a pályázaton.

Szólj hozzá

kormány korrupció mutyi Otthon melege