2017. sze 25.

Szövetkezzen már valaki Botkával! De tényleg! Légyszi-légyszi!

írta: HÁZ
Szövetkezzen már valaki Botkával! De tényleg! Légyszi-légyszi!

Botka Lászlónak most már nagyon kell egy szövetséges. De nagyon! Mert nem elég, hogy nem történt meg a csoda, és nem özönlöttek a Botka mögött felsorakozott szocialistákhoz a választók, sőt inkább csökkent a párt népszerűsége, az MSZP addigi szövetségi politikáját is taccsra vágta a szegedi polgármester.

rpektkqturbxy8xymzkzjbjndi2yzi4njq4mde4oguxody0oty0n2nmzs5qcgvnkpudamyvzrowzqstkwxnaxtnabw.jpg

Új esélytelenség

A Gyurcsány Ferenccel közös látványos egymásnak feszülésük semmilyen érdemi eredményt nem hozott, inkább taszította az összefogásra szocializált baloldali szavazókat. 

A baloldali térfélen annyi mozgás történt csupán, hogy a Bokros Lajos-féle Modern Magyarország párt beállt a DK mögé, a Fodor Gábor jegyezte Liberálisok pedig felsorakoztak az MSZP mögött. 1:1, viszont sovány vigasz, hiszen két kimutathatatlan szerveződéssel kötöttek szövetséget a nagyobbak.  

De most már tényleg csak egy jó kis összefogás segíthet Botkán és a szocialistákon, így meg is tesznek mindent, hogy valaki, bárki beálljon melléjük. Most egy szerintük "nagyvonalú" ajánlatot tettek le az asztalra. Ha a DK, az LMP, a Momentum, az Együtt és a Párbeszéd szövetkezik velük, akkor a listás helyeket a következők szerint osztanák el:

MSZP: 51%-os listás hely

DK: 17%-os listás hely

LMP: 13%-os listás hely

Momentum: 8%-os listás hely

Együtt: 6%-os listás hely

Liberálisok 3%-os listás hely

Párbeszéd: 2%-os listás hely.

20150618molnar-zsolt-boruzs-andras-molnar.jpg

Egyszer már bukott az összefogás

Nézzük akkor, hogy kiknek lenne jó ez a nagyvonalú ajánlat!

Kicsit fikció az egész nyilván, mert az LMP és a Momentum egészen biztos, hogy nem megy bele az alkudozásba, de nagyon úgy fest, hogy az Együtt sem. Azt sem tudjuk, hogy egy ilyen új összefogás hány százalékot érne el, de jelenleg nem látszik, hogy bármivel is többet hozna, mint a négy évvel ezelőtti, így az MSZP által megszólított ellenzék jelenlegi mandátumszámából indultunk ki.

Az országgyűlésben 38 olyan képviselő ül, akik az összefogás jelöltjei voltak, valamint 5 LMP-s. Botka ajánlata viszont csak a listára vonatkozik, így erről le kell vennünk az egyéniben győztes képviselőket. Ekkor az 5 listáról bejutott LMP-s mellett 28 összefogásos hely marad. Ez összesen 33 listás hely

Osszuk el ezt a Botka által kínált arányban, így a következő létszám jönne ki pártonként:

MSZP: 17 fő

DK: 6 fő

LMP: 4 fő

Momentum: 2 fő

Együtt: 2 fő

A Liberálisok és a Párbeszéd az arányszámítás alapján nem kapna mandátumot, de nyilván ebbe akkor nem mennének bele, így mindkettőhöz adjunk 1-1 képviselőt.

Nézzük, hogy ez kinek érné meg és kinek nem:

MSZP: Jelenleg 20 olyan frakciótagja van a pártnak, aki listáról jutott be. Listás helyen lett képviselő az időközben az LMP-be távozott Demeter Márta is, így az alkuval az MSZP-s listás helyei 4 fővel csökkennének. Szépítést talán az egyéni mandátumokban remélhetnének. Tehát nekik Botka ajánlata nem érné meg!

DK: Jelenleg 4 képviselőjük van a Parlamentben, mindegyik listáról jutott be. Az MSZP által felajánlott kb 6 fő ehhez képest persze jobb arány, sőt, még frakciót is tudnának alakítani, csakhogy a DK önállóan is képes lenne elérni egy olyan eredményt, amely alapján kaphatna 6-7 fős listás helyet. Tehát nekik Botka ajánlata nem érné meg!

LMP: Az LMP legutóbb 5%-ot ért el, így 5 képviselőt küldhetett a Parlamentbe. Szeptemberben a frakciójuk Demeter Márta egykori szocialista képviselővel még nőtt is, így jelenleg 6-an vannak. A párt támogatottsága stabilan a bejutási küszön felett van, sőt vannak számukra biztató jelek, amely alapján akár még erősödhetnek is. Az MSZP által nekik kínál kb 4 listás mandátum az önállóan hozottnál kevesebb lenne, ha esetleg 5 mandátumot sikerülne kilobbizni, akkor is ugyanott tartanának ahol most, vagy amelyre amúgy is képesek lennének az önállóságuk feladása nélkül is. Tehát nekik Botka ajánlata nem érné meg!

Momentum: A párt idén robbant be a köztudatba a NOlimpiás kampányuk sikerével. Azóta azonban fogyni látszik a lendület, nagyjából 4%-on a bejutási küszöbön mérik őket. Ha a helyzet nem változik, akkor nem szereznek mandátumot, így a nekik felajánlott 2 hely biztosabb lenne, de nyilván ők nem erre szerződtek, másrészt nem állnak olyan nagyon távol az 5%-os küszöbtől sem, és ha ezt sikerül megugorniuk, akkor önálló jogon képesek lennének legalább 5 mandátumot birtokolni. Tehát nekik Botka ajánlata nem érné meg!

Együtt: Az Együtt 2014-ben két listás mandátumot kapott, amihez még egy egyéni győzelmet is szerzett. Mára ez az egyéni képviselőjük, Szabó Szabolcs maradt már csak, a listás helyeket birtokló Kónya Péter és Szelényi Zsuzsanna kiléptek a pártból. A nekik kiosztott 2 mandátum tulajdonképpen a jelenlegi státuszkójuk fenntartására lenne elég, illetve arra, hogy egy kicsit lassabban vérezzenek ki, mint egyébként. Nekik Botka ajánlata akkor érné meg, ha nem gyors, hanem lassabb halált gondoltak ki a pártjuknak.

Liberálisok: A pártnak jelenleg egy képviselője van Fodor Gábor személyében, aki már jelezte amúgy is, hogy beáll Botka mögé, ha kap még négy évet arra, hogy elücsörögjön a Parlamentben. Ennél látványosabb tevékenységet amúgy sem vár el senki tőlük. Tehát nekik Botka ajánlata egyértelműen megéri!

Párbeszéd: Jelenleg egy képviselőjük van Szabó Tímea személyében. Tulajdonképpen mérhetetlenek, és tiszta sor, ha nem állnak be valaki mögé, akkor bukják még ezt az egy mandátumot is. Ám rájuk is ugyanaz vár mint az Együttre. Egyedül Karácsony Gergely pártelnök, zuglói polgármester remélhet hosszabb távon politikai karriert magának, ám nem a párt, hanem saját népszerűsége okán. Nekik Botka ajánlata szintén akkor érné meg, ha nem gyors, hanem lassabb halált gondoltak ki a pártjuknak.

 

A Botka-féle ajánlatot kicsit számszerűsítve láthatjuk, hogy egyedül Fodor Gábor örülhet neki. Ő nyilván örül is, de ennél több szövetségesben ezek alapján az MSZP nem reménykedhet.

fodorgaborczeizelgabr.jpg

Egyedül Fodor Gábor nevetne a végén

Szólj hozzá

politika közélet választás összefogás MSZP LMP DK Momentum Botka László Párbeszéd Együtt Liberálisok