2017. okt 02.

Ez a hétvége hatással volt a választásokra is

írta: HÁZ
Ez a hétvége hatással volt a választásokra is

A múlt hetet Botka László ismételt bénázása határozta meg. Előbb egy olyan összefogós ajánlatot tett le az asztalra, amelyről minimális terepismerettel is tudható, hogy semelyik párt sem fog belemenni. Aztán beállt Molnár Gyulával egy fal elé, amely tanúsága szerint ők ketten az Orbán Viktort hatalomban tartók. Közben belementek, hogy a Gyurcsány nélküli összefogásban résztvevő DK-val akkor is szövetkeznek, ha Gyurcsány is rajta van a közös listán. De feltehetően Botka a jövő héten a biztonság kedvéért kijelenti, hogy Gyurcsánynak mennie kéne a politikából. Hogy kerek legyen az MSZP-nek a múlt hét, kijött a Medián legfrissebb közvélemény kutatási adatsora, mely szerint a párt sosem látott mélyponton, már 10% alatt van a biztos szavazók körében. Miközben a kívülállónak érthetetlen mozgásokkal jelentkezett egy külsős szoci miniszterelnök-jelölt, majd mozgalmat indított szintén külsős társaival Botka eltávolítása érdekében valószínűleg MSZP-s belső támogatással. 

A hétvége azonban tényleg feltette az i-re a pontot, jelezve, hogy most már közeleg a Botka-projekt vége. A szocialisták legkézenfekvőbb partnere, a DK egy szombati elnökségi ülésen döntött arról, hogy nem várnak tovább, és önálló listát fognak állítani 2018-ban. Bár a jelöltek koordinálásában még nyilván benne lehetnek, ám Botka álma a közös baloldali listáról végleg szertefoszlott, egyből vissza is szóltak a gyurcsányistáknak. A DK lépését bizonyára befolyásolta a Medián őket érintő adata, hiszen támogatottságuk szintén csökken. Már csak éppen a Parlamenti küszöböt tudják hozni 5%-al, így nincs több idejük: önállóan, vagy saját szövetséget építve kell elkezdeni végre a politikai munkát. A DK saját szövetségét a Bokros Lajos féle MoMa-val kezdte meg. Legalábbis eddig erről szóltak a hírek. A hétvégén azonban ez ügyben is történt egy újabb fordulat: a MoMa Baranya megyében ugyanis saját, önálló jelölteket mutatott be. Ezek szerint a MoMa mégsem akar együtt indulni a DK-val.

gyurcsany.jpg

Gyurcsány Ferenc az önálló listaállítás mellett döntött

A baloldali összefogás pártjainál tehát teljes a káosz és percről percre változik, hogy ki kit tekint szövetségesének és kit nem.

A hétvége másik fontos döntéseit az LMP kongresszusa hozta, akiknél nem az összefogáshoz való viszony volt a kérdés (hiszen azt 2012 óta folyamatosan elutasítják), hanem hogy képesek-e erőteljes, ütőképes párt képét mutatni. Úgy néz ki, hogy igen és a szeptember elején kezdett irányvonalat folytatni tudják. Az LMP hivatalossá tette Szél Bernadett miniszterelnök-jelöltségét, aki talán az egyetlen ellenzéki politikus, aki most sem az ellenzékkel, sőt nem is a Fidesszel foglalkozott, hanem saját programja bemutatásával, amely a bérek rendezéséről, az oktatás világszínvonalúvá tételéről (a költségvetés 20%-t költenék az ágazatra), vagy az egészségügy rendbetételéről szólt. 

lmp.jpg

Szél Bernadett egy új korszakot ígér

Ha a régi baloldalnál a szétesés jeleit tapasztaljuk a zöldeknél egyre erősebb az egység, és láthatóan növekszik a mögéjük felsorakozók száma. A hétvégi kongresszuson felszólalt Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a kistelepülési polgármestereket tömörítő, magát jobbközép pártként definiáló Új Kezdet elnöke, akikkel az LMP országos testülete jóváhagyta a választási együttműködést. Jelen volt a kongresszuson az ex-MSZP-s Demeter Márta országgyűlési képviselő, aki szeptember elejétől már az LMP frakciót erősíti. Úgy fest tehát, hogy a szociális érzékenységgel rendelkező jobboldaliak, és a közösségi konzervatív értékeket elfogadni kész baloldaliak végre találtak egy formációt, amelyet támogatni tudnak.

Gémesin és Demeteren kívül ugyanis az első sorokból hallgatta Szél Bernadett beszédét Lukács Katalin, a KDNP-ből nemrég kilépett egykori pártalapítványi projektmenedzser, Horváth András, aki a NAV botrányt annak idején borította, és 2014-ben még az Élőlánc színeiben indult az országgyűlési választásokon (korábban Fidesz tag is volt), Jeszenszky Géza volt MDF-es külügyminiszter köszöntő levelet küldött, akárcsak Bod Péter Ákos, aki szintén az Antall-kormány minisztere volt. Visszatért az LMP-s rendezvényre Vágó Gábor ellenzéki aktivista, az LMP korábbi országgyűlési képviselője, Róna Péter közgazdász, aki egykor az LMP Ökopolisz Alapítványának társelnöke volt. Pápa Levente megjelenése kevésbé volt egyértelmű. Az Együtt korábbi alelnöke azért lépett ki 2016-ban Juhász Péter pártjából, mert nem látta azt, hogy az MSZP-től különálló párt megteremtésére törekednének. Most úgy látszik, hogy az LMP-ben viszont felfedezni véli a korábbi pártjában hiányoltakat.

Kukorelly Endre író és Török Ferenc jelenléte sem újdonság, korábban már mindketten jelezték, hogy a zöldekre szavaznak (Kukorelly a párt országgyűlési képviselője is volt). Pogátsa Zoltán baloldali közgazdász megjelenése azok után érdekes viszont, hogy korábban egyértelműen és többször kiállt Botka László mellett, igaz hogy aztán Botka árnyékkormányban már nem vállalt szerepet, és az utóbbi időkben nem hallani a nevét az MSZP-s hírekben. A jelek szerint már ő is inkább Szél mellett teszi le a voksát.

vago.jpg

Lukács Katalin és Vágó Gábor mellett több politikus és értelmiségi vett részt az LMP kongresszusán

A hétvégén az tehát eldőlt, hogy az LMP egyre inkább reális alternatívája lesz az MSZP-nek a baloldalon, miközben Botkának Gyurcsány Ferenccel is meg kell küzdenie, sőt saját párton belüli ellenzéke is éledezni kezd újra. Izgalmas lesz az ősz, amely nagy valószínűséggel teljesen átrendezi a politikai viszonyokat hazánkban.

 

FRISSÍTÉS: Botka László hétfőn lemondott

Szólj hozzá

politika közélet választás összefogás MSZP LMP KDNP Gyurcsány Ferenc Vágó Gábor DK MoMa Botka László Mellár Tamás Szél Bernadett Együtt Pogátsa Zoltán Pápa Levente Gémesi György