2017. okt 03.

Európai, kóser vagy halal

írta: HÁZ
Európai, kóser vagy halal

Szerző: nemisvagyokhülyegyerek
Mindig is bosszantott, hogy romániában az ortodox egyház azon túl, hogy óriási földterületekkel rendelkezik, adómentességet kap. Nem azért mert sajnálnám, egyszerűen csak mert szerintem nem korrekt, hogy amúgy is milliárdokkal támogatják az egyházakat. Székelyföldön lassan nincs olyan város ahol ne lenne legalább egy ortodox templom vagy kápolna esetleg kolostor. Mindemellett pedig természetesen vállalkoznak is, közel 400 millió € értékű erdejük és 20 millió € értékű szántójuk van, de tulajdonosok rádiókban, építkezési vállalatokban és sok másban is. És ezek mellé kapják az állami támogatásokat. Aki pedig felemeli a szavát ez ellen a kormányzatban azt "kinyírják". Persze a magyar állam is támogatja a romániai magyar nyelvű egyházakat. Volt hogy templom vagy iskola esetleg más felújításokat finanszírozott, esetleg a magyar nyelvű felsőoktatást hozta létre az egyházon keresztül. Azt sem tartom eredendő bűnnek ha vállalkozik az egyház, mert azt lehet etikusan is csinálni, de amit a román ortodox egyháznál látok (amikor A6-os Audikkal közlekedik egy kistelepülési (4913fő) pópa, azt nem tartom feltétlen annak).

ortodox-egyhaz.jpg

 

Ez arról jutott eszembe, hogy az FM oldalán olvastam a hírt, hogy az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) többségi tulajdonában lévő Quality Poultry Baromfifeldolgozó és Kereskedelmi Kft. a Magyar Export-Import Bank Zrt.-től 1,75 milliárd forintnyi hitelt kapott, egy olyan üzemre, melyben napi 2400 hízott liba feldolgozását tervezik Csengelén. Ami egy tök jó hír, hiszen új export termékkel bővül a paletta akárcsak 2012-ben a Kardoskúti iráni, iraki, szaúd-arábiai üzletemberek finanszírozásával megvalósított napi 1500 bárányt feldolgozó halal húsfeldolgozó. De a román példa miatt ott van bennem a rossz érzés, hogy az egyház mégis miért folytat gazdasági tevékenységet. De legyünk jó indulatúak és feltételezzük, hogy a cél megteremteni a szociális ágazatának függetlenségét esetleg munkát adni a szerényebb sorban lévő híveknek nem pedig az öncélú gazdagodás.

Az egyházi vonalat félretéve a kérdés persze, hogy mennyire vannak biztonságban ezek a piaci befektetések annak fényében, hogy a nacionalista xenofób jobboldali nézetek Európa szerte erősödnek, és a sötétzöld állatvédők képesek voltak elérni, hogy például Svájc és Dánia után 2019-től már Belgiumban se lehessen kábítás nélkül állatot leölni. Innen pedig nincs messze, hogy állatvédelmi intézkedések bőrébe bújtatva antiszemita döntések jöjjenek olyan országokban is, ahol a sötétzöld mozgalmak ilyen döntést ne tudnának meghozni. De inkább még gondolati síkon se legyen igazam...

Szólj hozzá

gazdaság egyház kóser hús vállalkozás állatkínzás halal Románia FM Kardoskút Csengele Magyar Export-Import Bank