2017. okt 12.

A legkisebb is számít! - 16 évesek szavazati joga

írta: HÁZ
A legkisebb is számít! - 16 évesek szavazati joga

Augusztus végén megígértük, hogy még írunk az LMP ifjúsági szervezetének, a Lehet Más a Jövőnek arról az ötletéről, hogy a választójogot le kellene vinni 16 évre. Az ügynek újra aktualitása van, hiszen a zöld párt most Alaptörvény-módosítást nyújtott be annak érdekében, hogy ez megtörténhessen.

229be49ed308ee43d94ff84090b7fdf0.jpg

Bár arra azért kevés esélyt látunk, hogy az Alaptörvény gránit szilárdságát ez a javaslat átüsse. Eddig ugyan hatszor módosítani kellett, de legutóbb már a Fidesz által kezdeményezett variálás sem ment át.

Viszont! A kezdeményezésen érdemes elgondolkodunk.

Éretlenek, tájékozatlanok, nem értenek a politikához - érvelnek sokan, ám mi nem így látjuk: az a 16 éves fiatal, aki veszi a fáradságot, hogy egy szombat esti buli után vasárnap még a szavazóurnához is elballagjon, szerintünk semmivel sem felkészületlenebb, mint egy átlag felnőtt választópolgár. Semmivel sem éretlenebb, mint az egymás a politikai nézeteik miatt kifütyülő, földre rántó, szidalmazó, megalázó szüleik.

Minden tiszteletünk a nyugdíjasoké, de talán még az aktuális kormányokat is rá lehetne bírni arra, hogy a fiatalabb korosztálynak kedvező döntéseket is hozzanak, és karácsonykor hozzájuk is eljöjjön a NER Jézuskája.  

Egy 17 éves fiatal Magyarországon már jogosítványt szerezhet és vezethet. Ha egy tinédzserben megbízunk annyira, hogy konkrétan emberi életeket bízzunk rá a közlekedés során, akkor talán egy szavazati joggal is elbírnak a srácok!

Kétségtelen a Fidesz-MSZP tandemnek + a DK-nak nagyon nem jönne jól az ilyen irányú változás. A hagyományos baloldal pártjait támogatók között egyszerűen nincs fiatal, a Fideszben pedig éppen hogy csak nyomokban akad. A választói korhatár lejjebb vitelével a Jobbik és az LMP járna jó. A többiek ezért meg fogják fúrni Szél Bernadették javaslatát. Csakhogy van egy rossz hírünk: a mai fiatalok pár év múlva így is, úgy is szavazni fognak, így a kormánypárti-baloldali tengely csak késleltetni tudja szavazóinak elkopását. 

18-student-vote-colinmcpherson_1.jpg

 

Ne maradj le semmiről! Köved blogunkat és Facebook-oldalunkat (ITT), hogy mindig lásd, mit gondolunk a világról!

Szólj hozzá

politika közélet szavazás voksolás Jobbik MSZP LMP Fidesz DK