2017. okt 31.

Hogy nem lett Jordán Tamás Szombathely díszpolgára?

írta: HÁZ
Hogy nem lett Jordán Tamás Szombathely díszpolgára?

Idén 10 éves a szombathelyi Weöres Sándor Színház, melynek alapításában és működtetésében meghatározó szerepe volt/van Jordán Tamásnak. Talán épp a tízéves évforduló kapcsán javasolta a város Közgyűlésének egy helyi egyesület, hogy válasszák a színház igazgatót díszpolgárrá. Az LMP egyből támogatta a javaslatot, ám a helyi Fidesz leszavazta azt. Ez esetnek elég hangos előzménye is volt.

Amikor lejárt Jordán Tamás igazgatói mandátuma a Nemzeti Színház élén, nagy fába vágta a fejszéjét: új színházat hozott létre egy olyan városban, ahol nagyon sokáig nem volt állandó kőszínház és társulat, Szombathelyen. 2007-ben az akkori baloldali többségű városi önkormányzat az ellenzéki képviselők szavazatával fogadta el Jordán koncepcióját és nevezte ki őt direktorrá. 

A színház a jelenkorra reflektáló fórum, így az elmúlt időszakban óhatatlanok voltak a súrlódások a helyi politikusok és az igazgató között. Ez 2010 után fokozódott, amikor is a városban átvette a Fidesz a hatalmat. Az új városvezetés nagyon nehezen tűrte a darabokban, esetleg más rendezvényeken felbukkanó, a kormányzati irányvonallal szembeni kis fricskákat. 

2012-ben, mikor lejárt Jordán pályázata már hallani lehetett, hogy szívesen szabadulnának tőle. Biztatták a társulat egyik Fidesszel szimpatizáló tagját, ám ő végül nem kívánt saját igazgatója ellenében indulni. Kezdetben erősnek tűnt azonban Koltay Gábor filmrendező, akinek jobboldali szimpátiája szintén közismert. Jordán Tamás akkor azonban meg tudta győzni a szombathelyi Fideszt irányító (akkor még miniszter) Hende Csabát, és a szavazás előtt kicsit talán sértve is, Koltay visszavonta pályázatát. 

Öt évvel később egy teljesen új felállású, ám továbbra is Fideszes összetételű városvezetés kívánt dönteni a folytatásról. Ekkor már egyértelműen azzal a szándékkal, hogy Jordánt leváltják. Az utódnak kiszemelt Dér András szintén inkább filmrendezőként, mint színházi szakemberként ismert. Dér a beadott pályázatát titokban kívánta tartani, ám az kiszivárgott. Innentől kezdve aztán bomba robbant: Dér felháborodottan nyilatkozott, miközben a bevallottan kormánypárti Eperjes Károly is kiállt mellette. Dér hamarosan visszavonta pályázatát, ám az igazgatói pályázatokat elbíráló önkormányzati bizottság Jordán Tamás pályázatát sem szavazta meg. A pár nappal későbbi közgyűlésen félmegoldás született és újból kiírták a pályázatot. Eközben a szombathelyi polgárok, a színházszakma, az ellenzék felsorakozott Jordán mögött. A helyi lakosok demonstrációt is tartottak mellette.

Az országos és helyi nyomás miatt a Fidesz ismét visszavonulót hirdetett: az új kiírásra egy pályázat érkezett (Jordáné), amelyet az önkormányzat el is fogadott.

image.jpg

Ilyen előzmények után jött nem sokkal később az egyik szombathelyi egyesület javaslata a díszpolgári címről. Minden racionális érv amellett szólna, hogy az országosan elismert színházi szakember, aki nem csak megteremtette a város színházát, de fel is tette az ország szakmai térképére azt, megkaphassa a város egyik legrangosabb elismerését. A Fidesznek ez a béka viszont már sok lett volna, nem tudták lenyelni, így nem szavazták meg az október 23-ai közgyűlésen.

A döntést azzal indokolták, hogy a javaslat késve érkezett be, holott semmi nem tiltja azt, hogy egy városi képviselő akár a közgyűlésen is tegyen ilyen javaslatot. Ezt meg is tette a baloldal, de bármelyik Fideszes képviselő is javasolhatta volna akár. A másik érv, hogy Jordánnak lesz még ideje ezt a címet megkapni. Nos, az 1943-ban született Jászai Mari- és Kossuth-díjas színész, rendező, direktor még biztos megkaphatja később is a címet, ám életkora és eddigi szakmai életútja erre már most is bőségesen felhatalmazzák. Vele szemben nem éppen illő arra hivatkozni, hogy még van ideje (nyilván persze van).

A javaslat leszavazása ráadásul azért is kínos, mert 2017-ben a közgyűlés senkinek sem ítélte oda a díszpolgári címet, így Jordán senkit nem ütött volna el ettől. Egyszerűen egy olyan gesztust hagyott ki a városvezetés, ami nem került volna neki semmibe, ám meg tudta volna mutatni, hogy hajlandó a kompromisszumokra. Nem hajlandó. Ahogy országosan sem. Nagy kár. Ha most nem is, de hosszútávon ez, és az ehhez hasonló esetek fogják okozni a vesztüket.

 

Ne maradj le semmiről! Kövesd blogunkat és Facebook-oldalunkat (ITT), hogy mindig lásd, mit gondolunk a világról!

Szólj hozzá

díszpolgár Szombathely LMP Fidesz Jordán Tamás