2017. nov 17.

5 pont amit mindenki tud a közigazgatási munkakerülőkről

írta: HÁZ
5 pont amit mindenki tud a közigazgatási munkakerülőkről

Szerző: nemisvagyokhülyegyerek
A közigazgatásban sokan dolgoznak. Ha rájuk gondolunk főleg a következő öt pont juthat egyből eszünkbe: 

1. egész nap csak a lábukat lógatják (ezt ha még jól emlékszem az MSZP-SZDSZ kormányok kezdték elhinteni, hogy szépen le lehessen építeni és jó liberális szokásként a magánszférának kiadni)
2. fél óra késéssel kezdenek, négy órán keresztül ebédelnek, kávéznak majd fél öt előtt öt perccel kiesik a kezükből a toll, és félkor már a bejáratnál állnak sorba, hogy kicsippantva haza induljanak
3. hülyék, nem értenek semmihez sem, máshol nem állnák meg a helyüket és emiatt vannak a közigazgatásban

4. ha valaki valamit elront nincs számonkérve, ez egy nyugdíjas állás 

5. nagyon sokba kerülnek az államnak
unnamed.jpg
Elég negatív felsorolás, de anno amíg nem kezdtem el benne dolgozni, addig főként én is így gondoltam az egészre. Ma már majdnem másfél éve dolgozom benne. Azt kell mondanom hogy azóta sok szempontból változott a véleményem, elvégre más belülről látni a dolgokat és pluszba elvégeztem a közigazgatási alapvizsgát, ami tulajdonképp azt jelenti, hogy sikeresen levizsgáztam agymosásból.

Az  MSZP-SZDSZ kormányok képviselte liberális szemlélet miszerint a privátszférára kell bízni a dolgokat és akkor jobban fog működni jól hangozhat, de HÜLYESÉG.... RÉSZBEN! Ugyanis bár a privátszféra jobban struktúrál, a munkásainak nagyobb bért ad, másrészről meg úgy próbálja meg a részfeladatokat elsunnyogni, hogy csak na, mondom ezt az informatikai hátteret biztosító cég munkája alapján. Akárcsak a felsőoktatásban a Neptun egy borzalmas informatikai felület, ami szinte sose működik, a legkisebb normál használatból származó túlterheléstől (pl. tantárgyfelvétel) meghal. De a fejlesztésekért hónapokat/éveket kell várni, mert nem kompatibilis a másik megoldással. 

Szóval azt mondom így önállóan a privát szférába átszervezésnek azon kívül, hogy a haverok jó megbízásokhoz jutnak nem megoldás.

Mindenesetre el kell mondanom, hogy az öt pont csak rész igazság, az nem igaz mindenkire. Ezt a saját környezetemből vett példákkal tudom bemutatni

1. Sőt a saját osztályom példájából kiindulva, azt kell mondanom, hogy az 1.-es pont a láblógatás nem igaz, ha munka van akkor munka van és dolgozunk ezerrel. De a szomszéd osztályon is van egy srác aki ha kell benn marad este nyolcig-kilencig. Ugyanakkor ott az ellenpélda ahol félezer félévnél régebbi ügyirat elmaradás van és túlórára kell őket kötelezni....

2. Én magam simán kések negyed órát, és igenis van, hogy beszélgetünk a kollégákkal, de ha sok a meló, akkor maradok akár másfél-két órával tovább is (mint általában ezen a helyen is igaz, hogy nincs túlóra kifizetés, csak ha túlórát rendelnek el).

3. Egyáltalán nem igaz, vannak nagyon okos emberek, igazi kung-fu harcosok a területükön, de mivel alacsony a fizetés, ezért hatalmas a fluktuáció, ami ugye azt jelenti, hogy mielőtt valaki beletanulna már el is megy és jön a következő tanuló, aki elköveti ugyanazokat a hibákat. Van olyan szomszédos osztály, ahol a 15 hónapja ott dolgozó fiúcska a legrégebbi munkatárs.

4. Alapvetően igaz, hogy csak politikai alapon lehet repülni (legfőképp osztályvezető és ettől fölfelé), bár láttam már olyat, hogy próbaidő után búcsút mondtak kollégának.

5. Ha valami sokba kerül, akkor az a rossz munkaszervezés, nem az emberek. A fizetésből félre rakni már-már tényleg művészet.

5*. Sokba kerülnek ellenben a vezetői végkielégítések, ami főként az átszervezésekhez kapcsolódik. Meg egyre többe és többe kerül az, ami eddig csak az NGM és az EMMI egyes EU pénzes osztályain volt gyakorlat, mostmár országos gyakorlattá válik. Ez pedig a prémium osztogatás annak függvényéban, hogy mennyi EU-s pénzt sikerült kipörgetni. A legújabb pletykák ugyanis úgy szólnak, hogy az eddigi "központi" gyakorlat miszerint 6-12 de egyes esetekben 24 havi prémiumok lettek kifizetve már a megyei kormányhivatalokra is le fog gyűrűzni (ugyan sokkal kisebb mértékben 1-4-6-7 havi prémiumok formájában). 

http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/a-kormany-tartja-a-szavat-a-jovo-heten-az-osszes-unios-palyazat-megjelenik

Én sokáig irigykedtem, picit talán még most is, de egyre kevésbé. Elvégre tiszta a lelkiismeretem, emiatt pedig nem dolgoznék jobban, ahogy a többiek sem dolgoznak jobban. A jobban dolgozásra a 30%-os eltérítés van, de abból nagyon lassan szivárog le a halandóknak mindig csak 1-2 maximum 5%. Ez csak arra jó, hogy kevesebb ember álljon fel, mert egybe 12-24 havi bér az már majd-majd elég egy lakás önerőhöz. Még arra sem feltétlen, hogy a szavazatokat megvegye a kormány. Ellenben egy nagy kockázatot rejt magában. Az emberek hozzászoknak, és ha egyszer nem jön akkor tömegesen felállnak majd, és akár a közigazgatás is összeomolhat...

PLUSZ, ha egyszer megtudják a nyugdíjasok, hogy ezért nincs pénz 13.havi nyugdíjra, akkor jön egy a Puzsér álmaiban is csak rémképként megjelenő nyugdíjas apokalpiszis.
unnamed_1.jpg
Ne maradj le semmiről! Kövesd blogunkat és Facebook-oldalunkat (ITT), hogy mindig lásd, mit gondolunk a világról!
Szólj hozzá

közigazgatás fizetés nyugdíjas NGM EMMI