2018. jan 15.

Kieshet a Parlamentből az MSZP, ha berobog a varsói gyors

írta: HÁZ
Kieshet a Parlamentből az MSZP, ha berobog a varsói gyors

Jelen állás szerint (a baloldal esetében ugye nem biztos, ha most elkezdek leírni egy mondatot, akkor amikor befejezem ugyan az a helyzet a házuk táján) az MSZP közös listán indul a Párbeszéddel (plusz a Liberálisokkal), ráadásul úgy, hogy a szocialisták és Karácsony Gergely pártja is jelölő szervezetek lesznek, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy a szavazócédulán MSZP-P fog szerepelni. Ez egy nagyon fontos következménnyel jár majd: a Parlamentbe jutási küszöb nem 5, hanem 10%-os lesz. Persze aki le akarja váltani a kormányt, annak a 10%-ot minimum meg kell ugrania, de azért nem árt, ha felidézzük, hogy mi történt a 2015-ös lengyel országgyűlési választásokon.

75tn5nzwf8fm1g5ojs.jpeg

Karácsony Gergely új barátok közt

Lengyelország politikáját addigra már a kormányzó jobbközép Polgári Platform és a legerősebb ellenzéki nacionalista, ultrakonzervatív Jog és Igazságosság küzdelme határozta meg (az előbbi az utóbbiból szakadt ki korábban). A 2015-ös választásokat a Jog és Igazságosság utcahosszal nyerte, önállóan alakított kormányt. A baloldal kettejük játszmáiba nem igazán tudott beleszólni akkor már egy ideje, de a Baloldali Demokratikus Szövetség korábban a legerősebb párt is volt már, kormányzott is, így teljesen elhanyagolható erőnek sem lehetett őket mondani (na jó, az erő az kicsit túlzás). A baloldal azonban 2015-re már ramatyul állt, így arra szánták el magukat, hogy összeállnak több más kisebb baloldali párttal és az ottani provokációs politika nagymestere, Janusz Palikot által vezetett, extrémliberális erővel. Szövetségük neve Egyesült Baloldal lett. A választásokon pedig egy szép 6,6%-os eredményt össze is hoztak. Amivel ki is pottyantak a törvényhozásból. Pedig ott ha két párt összeáll nem 10%-ot, ha három vagy annál több akkor nem 15%-ot (mint nálunk), hanem csupán egy nyamvadt 8%-ot kellett volna megugraniuk. Nem sikerült. Pedig ha a Baloldali Demokratikus Szövetség egyedül indult volna, akkor valószínűleg bent maradnak. De hát még ehhez is pancserek voltak. Így a lengyel országgyűlés klasszikus értelemben vett baloldali párt nélkül maradt.

barabara_nowacka.jpg

Barbara Nowacka, a lengyel Egyesület Baloldal miniszterelnök-jelöltje: egy mosolygós, kedves fiatal arc ott kevés volt a baloldali boldogsághoz. Itthon elég lesz?

Könnyen beroboghat a varsói gyors Magyarországra is. Az MSZP-t folyamatosan a 9-15%-os tartományban mérik. A Párbeszédet az egy és nulla között, ám szavazóik viselkedése nem számítható ki teljesen, ha összeállnak a szocialistákkal (lehet, hogy az a fél százalék pl átszavaz az önálló zöld pártként induló LMP-re). Ráadásul, mostanában a szocialisták egy dolgot bizonyítottak be magukról: hihetetlenül értenek szavazóbázisuk leamortizálódásához. Így az sem sci-fi, hogy 10% környékére csúsznak le együtt.

Biztosnak tűnő információink vannak azonban arról, hogy az MSZP ebben az esetben lépne: ha stabilan 15% körül/alatt mérik őket az elkövetkezőkben, akkor a Párbeszéddel közösen, ám csak a szocialisták neve alatt indulnak. Ha ez igaz, akkor már csak az a kérdés, hogy ezt hogy nyelné le a Párbeszéd tagsága (aki eddig is sok rövidet húzott már le)? Ez azért nem elhanyagolható kérdés, mert a közös miniszterelnök-jelöltet ők adják Karácsony Gergely személyében. 

Érdekes hetek következhetnek...

 

Ne maradj le semmiről! Kövesd blogunkat és Facebook-oldalunkat (ITT), hogy mindig lásd, mit gondolunk a világról!

Szólj hozzá

politika választás MSZP LMP Párbeszéd Karácsony Gergely