2018. jan 18.

A függetlenség hamis mítosza

írta: HÁZ
A függetlenség hamis mítosza

Az MSZP beáll Pécsett Mellár Tamás független jelöltként induló közgazdász mögé, egy másik baranyai körzetben pedig szintén nem szocialista jelölt, hanem Szigetvár független polgármestere, Vas Péter indulna. Veszprémben újra kíván indulni Kész Zoltán független országgyűlési képviselő, és bár az MSZP jelenleg még azt kommunikálja, hogy Mesterházy Attila indulna a körzetében, több baloldali párt már jelezte nyitottságát Kész felé és nem lenne meglepetés, ha (akárcsak az időközi választáson) a teljes összefogás felsorakozna a mögötte.

mellar.jpg

Mellár Tamás

 A helyzet ugyanis az, hogy egyre kevesebb vidéki szocialista szeretné a nevét adni a párt sejthető kudarcához (más megyékből is vannak ilyen típusú információink), és inkább arra készülnek már, hogy ahol lehet egy civil szervezet színeiben maradjanak talpon az önkormányzati választások során. 

Mindemellett csábító a civil gyökerű, független jelölt mítosza. (Többek szerint mind a 106 körzetben egy-egy független jelöltet kellene elindítani és az összes párnak mögéjük beállni.) Csakhogy a független jelölt mítosza hamis mítosz. Több okból is.

Egyrészt választástechnikai szempontból nem éri meg az ellenzéknek sem: az egyéni jelöltekre leadott szavazatok ugyanis erősítik azt a listát, amelynek színeiben indul a jelölt. Az új választási törvény óta már a nyertes jelöltre leadott szavazatok és az őt követő jelöltre leadott szavazatok közötti különbség is számít. Így ha nyer is egy független jelölt mandátumot, a rá adott szavazatok egyik ellenzéki listát sem erősítik, így ebből a Fidesz lista profitálna. Még rosszabb a helyzet, ha a független jelölt akárcsak fél százalékkal, de veszít. Ekkor ugyanis nincs ellenzéki mandátum a körzetben, de még az a 30-40% szavazat is odavész, ami már érezhető hiány a listánál. Egy-két ellenzéki listás mandátum is múlhat ilyenen. Amikor pedig a kétharmad, szerencsés esetben az abszolút többség megakadályozása a cél, igenis számít az az egy-két hely.

kesz.jpeg

Kész Zoltán

Van azonban egy másik veszélye is a sok független jelöltnek: a kiszámíthatatlanságuk. Ha az ellenzéki célja valóban a Fidesz leváltása, akkor készülniük kell olyan forgatókönyvre is, hogy valóban felállhat egy ellenzéki kormány (jó, oké, tudjuk, hogy nem készülnek erre). Egy új kormány viszont csak akkor lehet sikeres, ha mögötte stabil parlamenti többség van (ha nincs akkor percek alatt visszatér a Fidesz). A független jelöltekről azonban valójában nem tudunk az égvilágon semmit. Lehetnek liberálisok, baloldaliak, sőt akár még konzervatívok is. Nem tudjuk, hogy a szociális háló kiépítését, vagy adócsökkentést és a nagyvállalatoknak adott kedvezményeket támogatnának-e. Nem tudjuk, hogy a haderő erősítésére, vagy a honvédelmi kiadások csökkentésére szavaznának-e. Nem tudjuk, hogy az egészségügy privatizálását, vagy állami rendbetételét tartják-e fontosnak. Sorolhatnánk tovább. Egy frakciók nélküli független massza viselkedése egyszerűen akadálya lenne egy jól működő kormánynak. Egy-két frakció még meg tud egyezni egymással bizonyos irányelvekről, 50-100 független képviselővel azonban lehetetlen lenne a munka.

Ezért a független jelöltek képe bár csábító, valójában veszélyes és hamis.

Szólj hozzá

választás független MSZP Mesterházy Attila Mellár Tamás Kész Zoltán