2018. jan 30.

Visszavágó

írta: HÁZ
Visszavágó

Vágó Gábor visszatért az LMP-be

Az LMP szeptembertől nagyon felfutott önmagához képest, és ősszel is tudta tartani magát. Demeter Márta átigazolása az szociktól, Ron Werber kampányguru megnyerése, a Gémesi György féle Új Kezdettel való szövetség, Szél Bernadett miniszterelnök-jelölti megnevezése mind-mind erősítette a zöldeket.

A lendület tél elejére kicsit megkopott, bár Szél Bernadett népszerűsége továbbra is töretlen (Orbánéhoz közelít), és pl. Dömsödi Gábor taggá és képviselő-jelölté válása olyan hírek voltak, amelyek felszínen tartották a pártot, és a 7-8%-ra feltornászott népszerűség meg is maradt.

Nemrég a kormánymédia adott váratlan segítséget a pártnak azzal, hogy a két társelnököt elkezdte ütni-verni. Hadházy Ákost Simicskával és a Jobbikkal hozták hírbe, szépen kreálva egy krimibe illő ám totálisan átlátszó, hamis fake newst. Szél Bernadettről pedig kiderült, hogy hiába esett át mindenféle átvilágításon korábban, ha Rezsi Szilárd szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelent, akkor nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Ezek a kampány hadjáratok saját táboron belül az LMP népszerűségét nem igazán tudják megtörni, az ellenzéki szavazók felé pedig egy kedves gesztus a Fidesztől, hogy a zöldek most a legfőbb ellenfelük, így az ellenzéki szavazókat még Szélék pártjához is terelheti az akció. Másrészt a szervezeti hiányosságokon túl még 9 év után is van ismertségi lemaradása a pártnak, aminek viszont kifejezetten jót tesz most a Fidesz kamukampány.

Tegnap újabb nagy dobást hajtott végre a párt: korábbi országgyűlési képviselője, az LMP-ből négy éve dúlva-fúlva távozó Vágó Gábor jelezte, hogy eljött a pillanat, hogy visszalépjen és Kecskeméten képviselőjelöltként induljon. Vágó visszatérése mindenképpen új színt hoz az LMP-nek. A politikus már országgyűlési képviselőként is izgalmas személyiség volt, megjegyezhető karakter, akinek nevéhez kreatív akciók kötődtek. Miután szakított a párttal volt az Átlátszó.hu újságírója, aktív szervezője volt a 2014-es őszi netadós, civil tüntetéseknek, vitte a NAV-os történetet, az utóbbi időben próbálkozott népszavazási kérdésekkel, továbbra is sokszor szerepelt a médiákban, így négy év alatt nem kopott meg az ismertsége. 

vago.jpeg

 

Arra persze minimális az esély, hogy újra parlamenti képviselő legyen, hiszen az LMP lista első, befutónak számító helyeit már tavaly megszavazta a párt kongresszusa, és Kecskeméten négy éve is 50% feletti eredménnyel nyert a Fidesz, ám Vágó izgalmas megszólalásokkal, akciókkal segíthet Széléknek, fiatalos karaktert és lendületet hozva a zöldek kampányába. Ez egyből látszik is abból, hogy pl. Legyen névvel egy új mozgalom beindítását jelentette be, azért hogy a passzív szavazókat meggyőzze arról, hogy érdemes elmenni szavazni, vagy hogy meglepő érveléssel arról kezdett beszélni, hogy a felebaráti szeretet miatt kell leváltani a Fideszt, hiszen ezzel jót teszünk a hatalommániáját megszenvedő Orbán Viktornak és társainak.

Ha az elkövetkezőkben Vágó Gábor markánsan meg tud jeleníteni egy sajátos imázst, akkor fiatalokat, és passzív szavazókat nyerhet az LMP, ha pedig képes lesz még egy-két, Vágóhoz hasonlóan fontos személyt visszahozni, vagy újakat megnyerni, akkor ténylegesen meglehet az a 10% fölötti eredmény, amire készülnek, és nagyon könnyen az ellenzék vezető erejévé válahatnak. 

Szólj hozzá

kampány politika választás LMP Vágó Gábor Szél Bernadett Hadházy Ákos