2018. már 26.

Szombathelyen visszalépne az MSZP, de mégsem...

írta: HÁZ
Szombathelyen visszalépne az MSZP, de mégsem...

Miközben megy az ellenzéki kever-kavar a visszalépésekről és az MSZP mindenkit felszólított már, hogy lépjen vissza az ő jelöltje javára, különben vége a demokráciának, tulajdonképpen már minden szóba jöhető szervezet visszaléptetett már jelölteket, csak pont az MSZP nem. A Momentum a Jobbik, az MSZP és az LMP javára, az LMP az MSZP és a Jobbik javára, a DK az LMP javára. Az Együtt elnöke, Juhász Péter sem szeretett volna lemaradni a vonatról és ő is szeretett volna visszalépni valaki javára (igaz ő már nem tudta megnevezni, hogy kiére).

Egyedül az MSZP nem tett még ilyen gesztust más ellenzéki szervezet felé. (A DK-val való megegyezést nem számítom, mert ott egy koordinációról volt szó és nem egy meglévő jelölt visszaléptetéséről.)

Vannak azonban izgalmas körzetek. Ilyen például a Vas 1-es körzet, Szombathely. Hetek óta hallani, hogy Nemény András, az MSZP jelöltje nem szeretne elindulni és visszalépésével az LMP-s Németh Ákost támogatná. A szocialista jelöltnek az utóbbi napokig nem volt plakátja a városban, miközben az LMP viszonylag régóta és feltűnően van jelen.

A Közös Ország Mozgalom kutatása szerint visszalépések esetén az LMP-s jelöltnek nagyobb esélye lenne a vasi megyeszékhelyen, mint az MSZP-snek. Valamiért mégsem történt meg a visszalépés. 

Más érdekesség a körzetben, hogy nemhogy kevesebb ellenzéki jelölt lenne, hanem több lett: Nemény Andrásra ráindult ugyanis Czeglédy Csaba független jelöltként. Czeglédy ügyét valószínűleg mindenki ismeri, így erre nem térnénk ki, az azonban pikáns, hogy az előzetes letartóztatásban ülő baloldali politikus még mindig annak a szombathelyi MSZP frakciónak a tagja (letartóztatásáig vezetője), amelyet most Nemény vezet. A frakció annak ellenére sem zárta ki őt a tagjai közül, hogy baloldali riválisként kerül a szavazólapokra.

627690_az_lmp_bemutatta_vasi_jeloltjeit.jpg

Németh Ákos (középen) Horváth Zoltánnal, az LMP korábbi szombathelyi képviselőjével (forrás: Nyugat.hu)

De vissza az LMP jelöltjére, Németh Ákosra! Személye bár kevésbé ismert a városban, ám közismerten integráló típusú ember. 2014-ben ő volt az egyik fő szervezője a szombathelyi netadós tüntetésnek, amely az egyik legnagyobb vidéki demonstráció volt akkor. A januári jelöltbemutató sajtótájékoztatón támogatásáról biztosította Horváth Zoltán, az LMP korábbi önkormányzati képviselője és országgyűlési képviselő-jelöltje, de a KTI és a Seres Mária Szövetségesei pártok 4 évvel ezelőtti jelöltjei is.  

momolmpmkkp.jpg

Szombathelyi képviselő-jelöltek: Falta Milán (Momentum), Németh Ákos (LMP), Viszlay Zoltán Fülöpné Pavelkovits Petra Lívia (Magyar Kétfarkú Kutyapárt)

Láthatóan jó kapcsolatban van a helyi Momentummal és a Kétfarkú Kutyapárttal is, de jobboldalról is komoly támogatást kapott nemrég: sokak meglepetésére az LMP nevében együtt koszorúzott Markó Péterrel, aki a Vas megyei közgyűlés Fideszes elnöke volt 8 éven keresztül.

markonemeth.jpg

Németh Ákos és Markó Péter (a Fidesz korábbi megyei közgyűlési elnöke) közösen koszorúz az LMP nevében a szombathelyi március 15-ei ünnepségen 

A baloldali és jobboldali személyeket, valamint a középen állókat is integrálni Németh Ákos tudná. Kérdés, hogy ha tényleg igazak a hírek, hogy Nemény szeretett volna visszalépni a javára, akkor miért nem tehette meg, amikor pártja óránként szólítja fel a többieket az együttműködésre. Pedig a Vasi 1-es körzetben verhető lett volna, az Orbán Viktor pixiséből kiesett Hende Csaba

Szólj hozzá