2018. aug 15.

Szombathellyel bővül Ungár Péter médiabirodalma

írta: HÁZ
Szombathellyel bővül Ungár Péter médiabirodalma

Szerző: Horváth Zoltán

Ugytudjuk.hu címmel indított hírportált Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője, akinek egyre kiterjedtebbé válik a médiaportfóliója.

Nagyon szórakoztató, ahogy a Figyelő és a HVG egymás listázásait szemléli és kritizálja. HVG a legutóbbi számában a kormánypárthoz köthető médiumokat és tulajdonosi körét szedte csokorba, addig a Figyelő szintén ezen a héten az ellenzéki sajtótermékekről és azok pártkötődéséről tette meg ugyanezt. Kétség kívül a Figyelő által összeállított lista a vérszegényebb. Az ellenzéki pártokhoz köthető online, vagy nyomtatott, esetleg elektronikus médiumok száma tragikusan szerény ahhoz képes, amit a Fidesz holdudvar birtokol. 

Az LMP országgyűlési képviselője, Ungár Péter helyesen ismerte fel, hogy a kormánnyal szembeni holtpontról való kimozduláshoz, több más mellett, a médiaháttér is szükséges. Ehhez pedig neki van akkora vagyona (a parlament.hu oldalon közzétett vagyonnyilatkozata szerint nagyjából 15 milliárd forint), amelyből egy ilyet működtetni lehet. Az is tisztességes, hogy ehhez nyíltan kezdett hozzá. Nem bújik meg az árnyékban, hogy a sötétből irányítson, nem játssza el, hogy médiumai mindentől és mindenkitől függetlenek, hanem vállalja, hogy mely orgánumok az övéi.

Az első próbálkozás a 2016 elején induló Reflektor volt, melyet a Fényszóró Média Alapítvány működtet. Az önálló portál (reflektor.hu) jó ideje nem működik ugyan, de blogként (reflektor.blog.hu) továbbra is aktív. Főszerkesztője, valamint a működtető alapítvány kuratóriumának elnöke Csarnó Ákos, az LMP egykori egri önkormányzati képviselője, aki egy időben a párt elnökségi tagja is volt.

Miután idén év elején dugába dőlt Ungár kísérlete arra, hogy megmentse a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Magyar Nemzetet, Lánchíd Rádiót és Heti Választ (mai tudásunk alapján nem merész következtetés, hogy a korábbi oligarcha azért kért irreálisan magas összeget a médiumokért, mert azt a Fideszhez kellett kijátszania), figyelme az azonnali.hu felé fordult. Az Azonnali Média Kft-ben Ungár 90%-ot tulajdonrészt szerzett,a cég ügyvezetője pedig Csarnó Ákos lett. Az országos portálnak az elmúlt időben vidéki leágazásai is lettek, első körben Egerben és Szentgotthárdon. A korábban is működő két portált vett át a cég. Az egriugyek.hu szintén Csarnó Ákoshoz köthető, aki kiadója volt a helyi online újságnak eddig, de főszerkesztőként továbbra is hozzá köthető az oldal. A szentgotthárdi 9970.hu főszerkesztője pedig Szalai Szabolcs, aki volt az LMP ifjúsági szervezetének, a Lehet Más a Jövőnek is férfi társelnöke

Áttéteken keresztül ugyan, de Ungár Péter kisebbségi tulajdonnal rendelkezik a Figyelő című kormányközeli hetilapban is. A Figyelőt a K4A Lapkiadó Kft. adja ki, amelyet a Pió-21 Vagyonkezelő Kft. alapított. Ez utóbbi vállalkozásnak többségi tulajdonosa Schmidt Mária, valamint gyermekei Ungár Anna és Péter. A Figyelőt azonban nem soroljuk Ungár Péter médiaportfóliójához. A politikusnak annyira nincs ráhatása a lapra, hogy annak szerkesztősége nemrég külön állásfoglalásban rontott neki kisebbségi tulajdonosának.

Ezt a sort folytatja a szombathelyi portál, amit egy új cég, a Kő A Mezőn Nonprofit Kft fog működtetni. A cégben szintén Ungár Péter a legnagyobb tulajdon birtokolója. Rajta kívül még a főszerkesztő Farkas Balázs és a portál újságírói rendelkeznek tulajdonnal. 

figyelszram_up_mediaportfolio.jpg

Ungár Péter médiaportfóliója 

A Lehet Más a Politika, bár a választás után nincs a legjobb bőrben, médiafronton (a fentieket figyelembe véve) jelentőset ugrott előre. A folyamat valószínűleg még nem állt meg, hiszen Ungár már előrevetítette a további vidéki terjeszkedést. A sorban a következő Debrecen lehet. 

Az ugytudjuk.hu névben van egy csavar: korábban ugyanezzel a névvel Fideszhez köthető portál működött a vasi megyeszékhelyen, amely azonban évekkel ezelőtt megszűnt már, és a domain név felszabadult, ezt sikerült ügyesen lestoppolni most újra. Az akkori portál Cseszkó Tamáshoz volt köthető. Az újságíró szinte a középiskola padjából kikerülve lett a Vas megyei Fidesz egyik legerősebb médiaembere. Fiatalon alapította meg a Westindex.hu portált, amelyet pár év után megszüntetett. Ezt követte az ugytudjuk.hu, amelyet rövid időn belül eladott az akkor már Mészáros Lőrinchez köthető Pannon Lapok Társaságának. A portál azonban hamarosan megszűnt, ekkor szabadult fel a domain. 

 

Ne maradj le semmiről! Kövesd blogunkat és Facebook-oldalunkat (ITT), hogy mindig lásd, mit gondolunk a világról!

Szólj hozzá

média Szombathely LMP Eger Szentgotthárd Ungár Péter ugytudjuk.hu azonnali.hu