2018. aug 29.

Hadházy Ákos álpróféta

írta: HÁZ
Hadházy Ákos álpróféta

Szerző: Horváth Zoltán

Álkrisztusok és álpróféták lépnek fel, jeleket és csodákat művelnek, hogy ha lehet, még a választottakat is félrevezessék. (Márk 13:22)

Hadházy Ákos nem csak sztárja, hanem felkenetlen prófétája lett a honi neoliberalizmusnak. Mindezt azzal érte el, hogy mindig ő az, aki a legnagyobbakat rúgja abba a pártba, ahonnét aktuálisan kilépett. Most például friss facebook bejegyzésében ezt írja:

 

Az Azonnali.hu fiatal tulajdonosa saját lapjában írt elég hosszan arról, hogy szerinte miért és hogyan kell kerülni a konfrontációt a kormánnyal. Kompromisszumokat szorgalmaz. A politika lényege valóban egy egyszerű nyelvtani kérdés megoldása: mi a különbség a kompromisszum, a megállapodás, az alku és a megalkuvás között. A baj nem az, hogy szerintem Képviselő Úr nem a jó választ találta meg ezzel a cikkel. Hanem az: ha egy hatalom sorozatosan átlép vörös vonalakat, akkor a legokosabb, legfurfangosabb kompromisszum is butaság lesz. Nem azért, mert nagyon szűk a határ ezek között a fogalmak között, hanem azért, mert semmilyen garancia nincsen arra, hogy a sorozatos, jól dokumentált, gigantikus csalás sorozaton rajtakapott kormány ezeket az egyezségeket be fogja tartani. Ha veszélyt érez, nem fogja betartani, hiszen bármilyen vereség esetén a börtönt kockáztatja (kivéve persze, ha az általa gondosan kiválasztott ellenzéknek irányítottan átadná a hatalmat). 
Mindazonáltal az írás sok részigazságot tartalmaz-való igaz, hogy a jelenlegi pártstruktúrától nehéz eredményt várni. De kevés veszélyesebb dolog van a részigazságoknál

 

Nos, nem tudjuk pontosan, hogy honnan tájékozódott Hadházy Ákos Ungár Péter publicisztikájáról, de sejthető, hogy nem a publicisztikából, vagy az értő olvasással van a baja.  Ungár Péter ugyanis nem arról beszél, hogy hogyan ne konfrontálódjon az ellenzék, illetve hogy hogyan kössön kompromisszumokat a hatalommal. Erről szó sincs! Arról annál inkább, hogy végre az embereket érintő konkrét kérdésekkel kellene foglalkozni, ám mindezt olyan higgadtsággal és mértékletességgel, amely meggyőzi a jelenlegi Fideszes szavazókat is, nem pedig elriasztja (lásd még ATV, Egyenes beszéd interjú Ungárral).

hadhazy.jpg

Hadházy szerint a részigazságoknál kevés veszélyesebb dolog van. Ezen kevés dolog egyike (korrupcióellenes munkáját elismerve és nem vitatva) maga Hadházy Ákos. Azt hagyjuk is, hogy folyamatosan titkos házi felvételeket készít a közössége tagjairól. Azt tudjuk be a paranoiditásnak, hogy mindenhol árulót lát és kiált. Ám az még saját koordinátarendszerével is nehezen fésülhető össze, hogy miközben kinyilatkoztat és megítél, saját magára nem tekinti érvényesnek azokat az erkölcsi magasságokat, amelyeket másokon számon kér. 2017-ben több helyen is kijelentette, hogy amennyiben a Fidesz ismételten kétharmadot szerez, úgy nem veszi fel a parlamenti mandátumát. Majd amikor a Fidesz kétharmadot szerzett, akkor azt találta ki, hogy mégiscsak felveszi, ám azt nem az alakulóülésen, hiszen nem kíván a rendszer kollaboránsa lenni. Ezt követően duzzogva bár, de letette a képviselői esküjét, hogy mégiscsak részt vegyen az Orbán Viktor által meghatározott Parlament munkájában. Egy következetesen tiszta és becsületes ember egyrészt tartja a szavát, másrészt ha deklarálja, hogy a parlamenti munka az ellenséggel való együttműködést jelenti, akkor azt magára is érvényesíti. Hadházy lehet most épp az összefogást mantrázók szűk körének ikonja, ám egy romos, téglára lebontott falra van csupán felfestve és az is mállóban van.

 

Ne maradj le semmiről! Kövesd blogunkat és Facebook-oldalunkat (ITT), hogy mindig lásd, mit gondolunk a világról!

Szólj hozzá

LMP Hadházy Ákos Ungár Péter