2018. sze 07.

Svédország választ!

írta: ztamasz
Svédország választ!

Nem Soros, nem az oroszok, hanem a klíma fogja befolyásolni a svéd választásokat.

 

Egy olyan cikk jelent meg a EuroNews-on), mely szerint Európában Svédország lehet az első ország ahol a választásokat a klíma fogja befolyásolni. Ez ennek a cikknek a kivonatolt magyarra fordított én olvasatomban közölt lényege. A cikk apropója egyébként az, hogy vasárnap választások lesznek Svédországban.

Az idei nyáron a svédeknek meg kellett szenvedniük az ezen a területen egyébként szokatlan nagyon magas nyári hőmérséklettel, szárazsággal és a 60-nál is több pusztító erdőtűzzel. Így pedig a helyiek közvetlen módon szembesültek a globális felmelegedés következményeivel. Másrészt a jobbszél svéd demokraták megpróbálták azzal pozícionálni magukat, hogy megkérdőjelezték a klímapolitika szükségességét.

A cikkben megszólaltatták Mia Pantzer-t a Brüsszeli székhelyű  IEEP  (Institute for European Environmental Policy) munkatársát. Ő elmondta, hogy amikor 25 évvel ezelőtt először bekerült a zöld párt a parlamentbe, akkor tömeges algavirágzás és fóka pusztulás volt, ami nagyon látványosan jelen volt a médiában. Ekkor az emberek változtattak és egy erősebb környezetvédelmi politikára szavaztak a választásokon.

Ez nem jelenti azt, hogy mindenki így fog szavazni, de lehet arra számítani, hogy például Portugáliában esetleg Görögországban egy választások előtti erdőtűz igenis befolyással lesz a választások kimenetelére. Mint ahogy itt most ebben az esetben Svédországban is. Mondjuk abban is bíznak, hogy a a környezetvédelemre a globális Rise for Climate eseménysorozat részeként Szeptember 7.-én Stockholmban megrendezett menet is felhívja a figyelmet.

Érdekes reakciót váltott ki a svéd demokraták augusztusi nyilatkozata, hogy a kormány csak olcsó politikával él amikor a klímáról beszél egy melegebb nyár miatt. Ugyanis feltehetően ennek a kijelentésnek eredményeként, megerősödött és a 4%-os parlamenti küszöb alatt mozgó (egyébként a kormánykoalíció részét is képző) zöld párt támogatottságát, ma már 6%-re becsülik.
Persze nem akarom azt a látszatot kelteni, hogy a választások fő témája  a környezetvédelem, mert hazugság lenne. A legfontosabb talán az egészségügyi téma, és a bevándorlás, de tényleg fontos téma lett a környezetvédelem, amiből pedig várhatóan a környezetvédelmi politikát kiemelt helyen kezelő centrista párt és a zöld párt fog jól járni.
Greta Thunberg leads a school strike and sits outside of the Swedish Parliament, in an effort to force politicians to act on climate change.
Kép forrása: The Guardian

Ugyan nem foglalkoztam sokat a svéd választásokkal, de a hajrá talán nagyon szép pillanata az aszperger szindrómás 15 éves Greta Thunberg története. Ő ugyan nem dönthet a jövőjéről, mivel még nem rendelkezik szavazati joggal, de úgy gondolta megtesz mindent amit csak lehet, hogy egy élhető jövője legyen. Ahhoz az eszközhöz nyúlt, amije van sztrájkot hirdetett. Szeptember 9-ig nem jár iskolába, helyette a svéd parlamentnél próbálja felhívni a politikusok figyelmét arra, hogy cselekedjenek végre valamit a klímaváltozásra reagálva. Kemény kritikát megfogalmazva azt nyilatkozta a The Guardian riporterének, hogy "A Tények már nem számítanak, a politikusok nem hallgatnak a tudósokra, akkor meg miért tanuljak?".
Mindenesetre levonnék egy konklúziót, több Grétára lenne szüksége a társadalomnak és felvetnék egy kérdést. Ha 16 éves koráig tanköteles egy gyermek, és eltudja dönteni, hogy dolgozna tovább
Szólj hozzá

politika választás erdőtűz Svédország