2018. okt 16.

Nem csak a gonosz nagyvállalatok a hibásak.

írta: ztamasz
Nem csak a gonosz nagyvállalatok a hibásak.

Aki ismer az tudja, hogy kritikus vagyok másokkal és magammal szemben is. Különösen a nagy multi cégekkel és a nagyhatalmakkal szemben, mivel nekik a legkisebb lépésük is sokkal nagyobb hatással van a viselkedésünkre, a környezetünk alakulására mint bármelyikünknek a teljes viselkedésének a megváltoztatása. Most kicsit mégis úgy érzem meg kell védenem Őket.

Friss hírként olvastam az általam egyébként nagyon szeretett (bár néha kritikus szemmel olvasott) Greenfo-n a Greenpeace-hez kötődő Break Free From Plastic mozgalom legújabb felmérését. E szerint a gonosz nagyvállalatok a következők:

műanyag szennyező top 10 cég

Az egésszel annyi a bajom, hogy most beállítjuk Őket mint a legnagyobb szennyezők, miközben bűnösök közt cinkos aki néma. Mert bár igenis felelősek ezek a márkák azért, hogy azon túl, hogy termelnek és profitmaximalizálnak és közben kőkeményen lobbiznak, kampányolnak a különféle környezetvédelmi adók  vagy éppen a visszaváltható betétdíjas termékek ellen - melyeket lassan szinte teljesen kivezették a magyar piacról, tavaly óta már a szódapatron sem az újrahasznosított fém, hanem a eldobható műanyag csomagolást kapott (sokkal magasabb áron). Nem ezek a márkák felelősek, a környezetvédelmet érintő alapvető három legnagyobb kényelmi főbűnünkkel kapcsolatban.

  1. Nem használunk újjrahasznosítható palackot víz/tea stb. ivásra, helyette palackos üvegeket veszünk agyba főbe.
  2. Eldobjuk az üres palackjainkat úgy, hogy tekintet nélkül vagyunk arra, hova jut a palack. (pl erős szél lefújja a megtelt kuka tetejéről - ahonnan már az odahelyezése pillanatában is csak a szentlélek miatt nem esett el)
  3. Nem követeljük meg a mindenkori kormányunktól, hogy a csomagolások legyenek betétdíjasak.

Gyarlók vagyunk, ezt elfogadom, de könyörgök ne hibáztassunk már mindig mást...

Szólj hozzá

környezetvédelem hulladék műanyag Greenpeace