2016. júl 26.

Ment egy busz

írta: HÁZ
Ment egy busz

Videóutazás a 30Y-nal

Megy a busz. Benne ülünk. Ennyi. Egészen zseniális YouTube csatorna ez. Tényleg semmi más nem történik, minthogy A pontból közelítünk B pont felé egy busz utasaként, és szerencsés esetben meg is érkezünk. De hát nézhetjük, hogy jut el az ember A pontból B pontba Budapesten, Veszprémben, Győrben, Szombathelyen, Lilafüreden, tucatnyi településen.

Ugyan az, mégis más, mégis ugyan az... de más... de azért ugyan az...

Megyünk a buszon, a villamoson, a metrón, a vonaton. Vagy ezek mennek nélkülünk. Ugye így született meg a film is. Az első mozizók azt nézték, hogy hogyan érkezik meg a vonat az állomásra. Ezt tesszük mi is. Max mi nem ugrálunk szerteszét, ahogy annak idején tették azok, akik ilyet először láttak, mert nem voltak benne tuti biztosak, hogy a vászonról nem szalad aztán ki a jármű.

Szóval miközben egy nagy süvegelés ez az egész videócsatorna a filmtörténet kezdetének, és a Lumiere bratyóknak (és figyeld már a bejegyzés címét, hát nem én is egy elmés, bújtatott utalást tettem egy magyar filmre, a Jött egy buszra?), egészen újszerű kordokumentumok gyűjteménye, nem csak magukról a járművekről, de a képeken feltűnő városokról, az utazó emberekről. És szociográfia persze, városi leírás. Meg nyilván szándékon kívüli kulturális utalások. Mert az éppen mostanában bemutatni kezdett szombathelyi járatok sorában elsőként ott zötyöghetünk a 30Y-os buszon. És ez az a 30Y-os busz, amin Beck Zoli zötyögött az albérletből a szombathelyi főiskolára, miközben azon gondolkodott, hogy mi legyen az új együttesének neve. (Jó ez nem az a busz, mert azt már azóta lecserélték, sőt az a járat is megszűnt, de aztán pár éve már a 30Y zenekar tiszteletére újraindították.)

 

 

Szóval, aki kedvet érez magában, az nyugodtan mélyedjen el a TRANSPORTVIDEOS csatornában, és fedezze fel a városát, vagy menjen alternatív városnézésre idegen településeken.

Szólj hozzá

videó busz metró vonat villamos Szombathely 30Y