2017. aug 23.

Az új választási törvény előtt meg kéne nyerni a választást

írta: HÁZ
Az új választási törvény előtt meg kéne nyerni a választást

A minap az Eho TV-nek nyilatkozó Schiffer Andrásnak tökéletesen igaza van abban, hogy nem a választási rendszerrel kellene foglalkoznia az ellenzéknek, hanem több szavazatot kellene szereznie a Fidesznél. Ennek egy módja van: a választóknak be kell mutatni azt, hogy milyen országot szeretnének megvalósítani ahelyett, hogy tovább folytatnák az ellenzéki matekot, sakk játszmát, kinek ahogy tetszik... Amíg ez nincs meg, addig (Schiifer szavaival élve) Orbán Viktor hátradől és kér egy kávét.

Az ellenzék egy jelentős része tényleg azzal van elfoglalva (ismét), hogy mit kezdjenek egymással (úgy látszik ez a passziójuk): az MSZP és a DK hogy most éppen gyűlöljék-e egymást, vagy összeboruljanak, az Együtt és a Párbeszéd, hogy kikkel tudnának úgy összefogni, hogy a kimutathatatlan támogatottságuk ellenére is visszakerüljenek a Parlamentbe valahogy.

Mindeközben a nyáron valóban többen is elkezdtek azzal foglalkozni, hogy a jelenleg érvényes választási törvényt hogy lehetne átvariálni. Gulyás Márton a választási rendszer arányossá tételéért hirdetett harcot és mozgalmat Közös Ország Mozgalom néven, melyhez szinte minden említésre érdemes ellenzéki erő csatlakozott (az említésre nem érdemes ellenzéki pártok is), de még arra is van esély, hogy a Jobbikot is megnyerjék ügyüknek.

valasztas-2018.jpg

Kép forrása

A Jobbikot. Azt a szervezetet, amely Gulyáséktól függetlenül szintén hozzányúlna a választási törvényhez, és műveltségi cenzust vezetne be. Duró Dóra, a párt országgyűlési képviselője nem először áll elő azzal a javaslattal, hogy magyar állampolgároktól vennék el a szavazati jogot, és csak azok voksolhatnának, akik legalább nyolc általános iskolai végzettséget szereztek. A javaslat mögött valószínűleg erősen Önös érdekek munkálkodhatnak, hiszen a közvélemény kutatások szerint a Jobbik szavazói magasabb iskolai végzettséggel rendelkeznek. A lépéssel a Fidesz, az MSZP és a DK járna rosszabbul, hiszen az alacsonyan iskolázottabbak nagyobb arányban támogatják ezt a három pártot. A Jobbik - amely a néppártosodással igyekeznek kicsit európaibb színben is feltűnni - ezen javaslata merőben szokatlan az európai elvektől, ilyenfajta korlátozásra az EU-ban nincs példa. Így izgalmas lenne tudni, hogy a Jobbik támogatását is megnyerni igyekvő Gulyás-féle mozgalom miként áll a Jobbikos kezdeményezéshez.

Szintén a választási törvény módosítását kívánó javaslatot húzott elő a cilinderből az LMP ifjúsági szervezete. A Lehet Más a Jövő a választási korhatár lejjebb vitelét szeretné eléri úgy, hogy a jövő évi országgyűlési választásokkor még nem, de az azt követő Európa Parlamenti és az önkormányzati választásokkor már a 16 évüket betöltöttek is szavazhassanak. Az LMP-s jaslat tehát nem szűkíteni kívánja a választók körét (ahogy azt a Jobbik tenné), hanem ellenkezőleg: szélesíteni szeretné azt. Ilyen értelemben a javaslat támogatandó. (Egy későbbi bejegyzésünkben részletesebben is szólni kívánunk még erről.)

Egy probléma azonban van ezekkel a kezdeményezésekkel: a választási törvény módosításához kétharmados országgyűlési többségre lenne szükség, mely jelenleg nincs meg egyik pártnak sem. Nem csak az ellenzéknek, de a Fidesznek sem, így minden fenti szándék csak elméleti merengés lehet.

giphy_1.gif

Kép forrása

A választási törvény módosításához előbb ebben a választási rendszerben kell legyőzni a Fideszt (ráadásul úgy, hogy összejöjjön a módosításhoz szükséges kétharmad). Ehhez viszont olyan víziót kellene bemutatni, amelyet Schiffer András is hiányol, és amelynek egyes ellenzéki pártok valóban hiányában is vannak, egyesek (lásd LMP) pedig még nem tudták ezt széles körben, hihetően bemutatni a választók felé.

 

Szólj hozzá

politika közélet választás európa választási rendszer választási törvény műveltségi cenzus Jobbik MSZP Schiffer András LMP Fidesz Orbán Viktor EU Lehet Más a Politika DK Gulyás Márton Lehet Más a Jövő Közös Ország Mozgalom