2017. aug 24.

19,5 ezer kattintás tanulsága - Még pár gondolat a magánnyugdíjakról

írta: HÁZ
19,5 ezer kattintás tanulsága - Még pár gondolat a magánnyugdíjakról

Szerző: Németh Ákos

Mikor megírtam az Öt éve védte meg Selmeczi Gabriella a magánnyugdíjainkat című kis szösszenetet nem gondoltam, hogy ilyen mély sebeket tépek fel. Bizonyítva azt, hogy nem vagyok hozzászokva az ilyen olvasottsághoz, végigolvastam a kb 300 kommentet, persze volt egy rész, ami, hát hogy is mondjam finoman, maradjunk annyiban hogy nem érdemi vita volt, viszont meglepően nagy számban valós problémák jöttek elő az egész történettel kapcsolatban, ezek közül szeretnék reagálni pár dologra.

Volt egy kommentelő, akivel messzemenőkig egyetértek abban, hogy nagy felelőssége volt az Európai Uniónak a magánnyugdíjrendszer beszántásában. Ugyanis, abban az időben erős nyomás volt Magyarországon, hogy a költségvetési hiányt 3% alatt tartsa, viszont a magánnyugdíjrendszerbe folyó pénzek növelték a hiányt (ha jól emlékszem olyan 1,5%-kal), hiába próbálta a kormány elmagyarázni, hogy az a pénz tulajdonképpen a későbbi terheket csökkenti, és olyan mintha az az állami rendszerben lenne. Valami rejtélyes okból az EU-t ez nem hatotta meg. Ebben a szorult helyzetben egy magát jobboldalinak valló kormány, (akinek elvileg egyik alapgondolatának, az öngondoskodásnak kéne lenni), óvatosan bejelentette, hogy 14 hónapig a magánnyugdíjrendszer helyett, az államiba irányítják a befizetéseket. Ezzel időt nyertek, aztán látva hogy Magyarországon nem nagyon van igény az öngondoskodásra, és igazából e húzásuk nem ütközött komolyabb ellenállásba véglegesítették a helyzetet. Persze azért egy kis aprót dobtak az érintetteknek, hogy biztos, ami biztos ne háborogjanak.

tax-pension-orig.jpg

Kép forrása

Aztán, volt, aki azt állította, nagyon drága volt a rendszer, mert a pénzintézetek korlátozás nélkül számoltak el mindenféle költséget.

Először is, ha valóban így volt, az állam feladata, hogy korlátozza a pénzintézeteket, és nem az hogy átvegye a szerepüket.

Másodszor pedig, én nem állítom, hogy az állam feltétlenül rossz gazda, csak azt állítom, elnézve a Magyar Államvasutak, a BKV, és az állami tulajdonban lévő vállalatok állapotát, hogy a Magyar állammal nincsenek jó tapasztalatok, ezen a téren.

Harmadszor, attól hogy az állami rendszerbe nem látunk bele, és nem ismerjük a működési költségeit, koránt sem jelenti, hogy olcsóbb lenne.

nyugdij_fotolia.jpg

Kép forrása

Volt, aki azt állította, hogy ha ezt nem lépik meg akkor államcsőd következett volna be. Ebben sem nagyon hiszek, hisz első körben a kormány sem akarta beszántani a rendszert, a cél csak az volt, hogy a költségvetési hiányt 3% alatt tartsák.

Minden esetre, érdekes hely Magyarország, ahol a baloldali kormány bevezeti a magánnyugdíjrendszert, és a jobboldali megszünteti, és igazából egyik tábort sem zavarja, hogy ennek nem így kéne lennie. Annak idején az LMP azt mondta a kialakult helyzetről, hogy

a magánnyudíjpénztár-ügyben, az az üzenete, hogy mostantól a kormány "a nemzeti cinizmus jegyében" bárkinek a vagyonára és tulajdonára ráteheti a kezét.

Bár akkor nem vették komolyan az intelmet, gondolom most már egyetértenek velük: a trafikosok, az újságírók, a közmédiában dolgozók, a játékterem tulajdonosok, a volt TV2-sök, a takarékszövetkezetek, a földtulajdonosok, a színházi alkalmazottak, a volt iskolaigazgatók, az alkotmánybíróság, az ügyészség, az önkormányzatok, és ki tudja ki még, és hogy lesz a vége.

 118067.gif

Kép forrása

Szólj hozzá

politika közélet kormány bank nyugdíj bankrendszer nyugdíjrendszer államcsőd magánynyugdíj LMP Fidesz