2017. aug 30.

Botka és Hiller együtt mehetnek vissza a balettba ugrálni

írta: HÁZ
Botka és Hiller együtt mehetnek vissza a balettba ugrálni

MSZP-s megújulás. Ja, nem!

Váratlan. Meghökkentő. Merész. Új. 

Ezek a szavak jutnak az ember eszébe, miután Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje megnevezte első miniszter-jelöltjét. A baloldali megújulás jegyében a szegedi polgármester egy új, hiteles nevet húzott elő a kalapjából. Ja, nem... Hiller Istvánt jelentette be, mint az Oktatási Minisztérium várományosát. 

botka.jpg

Botka László (kép forrása: hvg.hu)

Hiller Istvánt, aki már 1983-ban az MSZMP tagja volt, majd az MSZP egyik alapító tagja. 2000 óta az MSZP elnökségének tagja, majd 2002-től Országgyűlési képviselő, így meghatározó arca volt az "elmúlt nyolc évnek". Hiller véd- és dacszövetségben segítette Gyurcsányt Medgyessy Péter megbuktatásában és hatalomra kerülésében. 2004-ben az MSZP elnöke lett. Végigszavazta a Botka által szavakban meghaladni kívánt Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai kormányok összes neoliberális intézkedését. Ez a portfólió minden, ami a múlthoz köti az MSZP-t.

hiller_gyurcsamy.jpg

Gyurcsány Ferenc és Hiller István (kép forrása: Index.hu)

De ha a korábbi MSZP-t mégsem akarja már Botka meghaladni, legalább az szép tőle, hogy Hiller Fidesz felé tett gesztusait már megbocsájtotta, valamint azt is, hogy 2016-ben épp Hiller ütötte ki csúnyán Botkát a párt választmányi elnöki székéből.

Szép is a kormányváltás szándéka, csak kár hogy még a szándék sincs meg igazából. Amíg a baloldal vezető ereje nem képes ténylegesen maga mögött tudni a múlt figuráit Gyurcsányostól, Puch-ostól, Hillerestől, Botkástól, addig arra van a nagyobb esély, hogy mehetnek vissza a balettba ugrálni...

Szólj hozzá

oktatás politika közélet megújulás MSZP Gyurcsány Ferenc Országgyűlés Bajnai Gordon Botka László MSZMP Medgyessy Péter Hiller István Puch László