2017. sze 18.

A három kijelölt ellenség és a régi Fidesz taktika

írta: HÁZ
A három kijelölt ellenség és a régi Fidesz taktika

Brüsszel, a migránsok, Soros György után a Fidesz kijelölte legújabb ellenfeleit, ám ezúttal belföldről. Az újak Vágó Gábor, Gulyás Márton, Schilling Árpád. Tőlük retteghet hamarosan az ország. Ők fogják hamarosan lángokba borítani a főváros utcáit, de legalábbis ők lesznek ezeknek a tevékenységeknek a felbujtói. Persze ők hárman azért Brüsszel hívők, migránssimogatók, akiket Soros György pénzel. Legalábbis a kormányzati propaganda ezt a sztorit kezdte el gyártani és arra számíthatunk, hogy a három kijelölt ellenség nevével még fogunk találkozni a Magyar Idők hasábjain.

73guczzvcsvm8i8is.jpeg

Túl azon, hogy eddigi tevékenységük alapján a fenti ellenzéki aktivisták békés ellenállásra buzdítanak, a Vágó Gábor-féle kezdeményezések kifejezetten a jelenlegi rendszer jogszabályi keretei között kívánja gyengíteni a kormányt, népszavazásokkal. A Fideszes ellenség kijelölés ráadásul azért is érthetetlen egyelőre még, hiszen nem a legismertebb ellenzéki szereplőkről van szó. Gulyás Márton Közös Ország Mozgalom céljaiban kijelölt választási rendszer módosításának kódolt kudarcáról már írtunk. Schilling Árpádot a belpesi értelmiség nyilván kiválóan ismeri, ám vidéken neve alig mond valamit egy átlagszavazónak, így politikai tevékenységének országos hatásfoka erősen konvergál a nullához (az LMP által számára felajánlott jogi védelem ettől még persze nagyon is indokolt).

Kicsit más a helyzet Vágó Gáborral. A Lehet Más a Politika előző ciklusos országgyűlési képviselőjeként, az Átlátszó.hu egykori oknyomozó újságírójaként, a Korrupcióellenes Szövetség motorjaként, a NAV ügyek vizsgálójaként ismertebb név már. Akinek ráadásul már két, a választási bizottság által is jóváhagyott népszavazási kezdeményezés is van a kezében. Az első, amely az állami cégvezetők fizetését húzná vissza az államfő fizetésének szintjére (vagy emelné fel a közszféra béreit), láthatóan nem hatotta meg a Fideszt. A nyáron elindult aláírásgyűjtés állásáról nem sokat tudunk, pedig több ellenzéki párt is beállt mögé.

21557550_1750423684969052_1001397956169741111_n.jpg

Fájóbb lehet a második elfogadott kezdeményezés, amely a korrupciós cselekmények elévülési idejének meghosszabbítására irányul. Egyrészt ez a téma sokkal közérthetőbben kommunikálható, mint az előző, másrészt ebbe az ellenzék is nagyobb vehemenciával szállt be (pl. az elsőt nem támogató Momentum egymaga 200.000 aláírást ígért). A gyűjtés is reálisabban teljesíthető, hiszen a nyári vakációszezon már véget ért és egyből lehet az utcákon gyűjteni. 

Az hogy ettől a kezdeményezéstől ténylegesen tart is a Fidesz egyértelműen kiderült az első reakciójából, amelyet Gulyás Gergely leendő frakcióvezető adott: támogatják az ötletet. A Fidesz-stratégia a régi: ha valamit nem tudnak megakadályozni, annak elébe mennek, minimális teret sem engedve az ellenzéki sikernek. Ezt tették a vasárnapi boltbezárásnál, az Olimpiai pályázat befújásánál is. Most azt jelezték, hogyha az ellenzék benyújtja a Parlamentnek az erre vonatkozó törvénymódosítást, akkor nem is kell az időt a gyűjtésre pazarolni, a Fidesz is megszavazza a tervezetet. Blogunk információja szerint a kezdeményező, Vágó Gábor kifejezetten kérte az ellenzéki pártokat, hogy egyelőre ne fogadják el a felkérést a keringőre és ne adjanak be semmit. Ettől függetlenül az Együtt képviselője, Szabó Szabolcs most mégis úgy néz ki, hogy beterjeszti a javaslatot. Innentől kezdve persze okafogyottá válik a népszavazás is, hiszen az ellenzék nagy valószínűséggel az országgyűlésben sem fog ez ellen szavazni, de nincs is rájuk szükség, elég, ha a Fidesz támogatja a beadványt.

 Ha ez a forgatókönyv érvényesül, akkor a vizionált forró ősztől egy kicsit távolabb kerülünk. A három kijelölt ellenség ettől még persze marad, és okozhatnak kellemetlenségeket, és persze muníciót is a kormányzati propagandagépezetnek abban, hogy továbbra is van kitől megvédeniük az országot. Kérdés persze, hogy ebben ki az aki hinni tud még?

Szólj hozzá

politika közélet kormány népszavazás ellenzék lázadás LMP Fidesz Vágó Gábor Momentum Gulyás Gergely Soros György Gulyás Márton Schilling Árpád