2017. okt 02.

Párbeszéd: van kivel?

írta: HÁZ
Párbeszéd: van kivel?

Miután Botka László bejelentette, hogy lemond a miniszterelnök jelöltségéről minden borulni látszik a hazai politikában. Még az a kevés is ami stabilnak látszott. Jelen bejegyzésünkben a Lehet Más a Politika és az Együtt után most a Párbeszéd esélyeit latolgatjuk. Az írás még Botka bejelentése előtt született, így elképzelhető, hogy egy felálló új helyzetben ismét elővesszük a témát és megnézzünk, hogy mik az esélyei a Párbeszédnek, vagy éppen az Együttnek.

2013. január 27-én a kétnapos LMP kongresszus másnapján jutott repeta bőven a küldötteknek: az előre megrendelt ebéd helyett jópáran egy új párt megalakítását választották. Az előtte lévő nap éles vitával, majd egyértelmű döntéssel zárult: a zöld párt nem hajlandó együttműködési megállapodásokat kezdeményezni a Bajnai Gordon vezette Együttel.

pm.jpg

Jávor Benedek bejelenti a PM megalakulását

A megállapodáspártiak másnap már nem is mentek el pártjuk kongresszusára. Máshol gyülekeztek, hogy megalakítsák a Párbeszéd Magyarországért (PM) pártot, amelyet baloldali zöld szervezetként definiáltak. A kilépőkkel tartott az LMP frakció nagyobb része. Bár a mezei tagok döntő többségben maradtak, számos önkormányzati képviselő is csatlakozott hozzájuk, így Budapesten erősebb, de vidéken is jelenlévő hálózattal kezdtek bele a munkába.

Az Együttel való összefogásra nem vártak sokáig: két hónap sem telt el az alakulásuk bejelentése után, máris választási szövetséget kötöttek. Innentől kezdve a PM önálló entitásként nem létezett, csupán egy pártszövetség másodhegedűse volt a neoliberális párt mellett. Ráadásul egyre inkább csúsztak ők is bele abba az örvénybe, amelyet mindenki látott, csupán ők nem: Bajnai támogatása együtt jár az MSZP-vel való együtt indulásra, sőt Gyurcsány, Fodor Gábor stb kényszerű elfogadására is. Ezt már csak unikummal tudták elviselni a PM vezetői is, ám mégis belementek az összefogásba, majd azzal együtt álltak bele a falba: az összefogás nem hogy nem tudta legyőzni a Fideszt, de még csak megszorítani sem sikerült. A Parlamentbe csupán egy PM-es politikus, Szabó Tímea társelnök került be. Nem hogy önálló frakciót nem tudott alakítani a párt, de még az Együttel összefogva sem, hiszen még úgy is csak négyen voltak. Eközben szembesülniük kellett azzal is, hogy egykori pártjuk, az LMP képes volt az önálló bejutásra és a frakcióalakítása is.

A pár hónappal későbbi Európa Parlamenti választásokra nem nem az összefogással, hanem csupán az Együttel közösen indult a párt. Itt közösen 7%-ot sikerült elérniük, ami egy képviselő bejutására volt elég. Bár a listát Bajnai vezette, ám ő ahogy az Országgyűlésbe, úgy az EP-be sem ült be, így a PM-es Jávor Benedek kapott mandátumot, aki a zöldek frakciójába foglalt helyet.

Az őszt még együtt csinálták végig, jórészt ismét a régi baloldal pártjaival összefogásban. A PM szempontjából elsősorban Karácsony Gergely zuglói polgármesterré választása volt fontos, hiszen innentől kezdve a párt Zuglót jelölte ki magának bázisként. Itt lett alpolgármester Szabó Rebeka egykori országgyűlési képviselő, és a kerületet nevezték ki mintaprojektnek, amely ha sikeresen működik, akkor az országosan is hatással lehet a párt támogatottságára.

karacsony_szabo.jpeg

Karácsony Gergely és Szabó Tímea a Párbeszéd társelnökei

Nem így lett. Sem a továbbra is népszerű Karácsony Gergely, sem az EP-ben kiemelkedően aktív Jávor, sem az Parlamentben akciózó Szabó Tímea nem húzta felfelé a PM-et. Pedig a 2014-es önkormányzati választások után leváltak az Együttről, és elkezdtek önállóan politizálni. Kerestek és találtak olyan egyedi témákat, mint például a garantált alapjövedelem. Mindez hiába. A párt nem hogy megerősödni nem volt képes, de egyre vesztett az amúgy is csupán pár százalékos támogatottságából és már kimutathatatlanokká váltak. Bár nagy, látványos kilépések, szakadások nem történtek, de a tagságuk is egyre fogy. Vidéki alapszervezetek tűnnek el, és a pártban maradt egykor (még LMP-sként ismertté vált) a médiumokban sokat szereplő arcok, mint pl. Dorosz Dávid, Schering Gábor, Szilágyi László, Szilágyi Péter koptak ki a politikai tudatból.

Hiába cserélték le logójukat, rövidítették Párbeszédre nevüket nem sikerült elmozdulniuk felfelé. Ebben a helyzetben a férfi társelnök Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltté való kinevezése merőben szimbolikus lépés volt és inkább azt szolgálta, hogy magát a pártot is megemelje. A PM így is csapdába került: önállóan semmi esélye, így vagy egy olyan új pólusba tudna beállni, amely nem akar abban a formában összeállni, ahogy azt Karácsonyék szeretnék, vagy a láthatóan egyre rosszabb formában lévő hétfőn bedőlt Botka projekthez társulnak, amelyben viszont ugyanúgy feladnák magukat, mint ahogy azt tették a 2014-es összefogás esetében. A pávatáncot minden esetre mindkét irányba eljárják, így viszont még nehezebb követni azt, hogy ténylegesen mit is akarnak azon túl, hogy vezetőik túléljék a jövő évet. Így olvashatunk olyanokat, hogy miniszterelnök-jelöltjük biztosan nem akar Botkával szemben politizálni, majd hogy megkezdik az együttműködési tárgyalásokat az Együttel is, de egy kósza sasszét egykori pártjuk, az LMP irányába is tesznek.

maxresdefault.jpg

Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltsége a párt megemelésére szolgál

A hosszútávú túlélésre most úgy tűnik, hogy ahogy az Együttnek, a Párbeszédnek sincs semmi esélye. Akár összeáll egykori szövetségesével, akár nem, a Parlamentbe jutásra szinte semmi esélyük, ha nem kérezkednek fel az MSZP listájára. Ha ez megtörténik, akkor is csak maximum egy képviselői helyre számíthatnak, ami a lassabb kimúlásra elég csupán, rengeteg unikummal.

Szólj hozzá

politika közélet összefogás MSZP LMP Európai Parlament Zugló Botka László Jávor Benedek Szabó Tímea Párbeszéd Karácsony Gergely Szabó Rebeka Együtt