2018. ápr 23.

Mi lesz a Kutyákkal?

írta: HÁZ
Mi lesz a Kutyákkal?

Lezajlott az országgyűlési választás. Az eredmények és az elmúlt időszak eseményeiből megpróbáljuk összerakni, hogy melyik párt mire számíthat az elkövetkezőkben. Az Együttel kezdtük a múlt héten, most a Magyar Kétfarkú Kutyapárttal folytatjuk.

A Kétfarkú Kutyapárt mondhatni alternatív művészeti projektként indult 2006-ban Szegeden, aztán szép lassan formálódott át viccpárttá. Annyira azért komolyan vették magukat, hogy 2014-ben már hivatalosan is párttá alakultak, igaz az akkori országgyűlési, majd EU-s választásokon nem mérettették meg magukat. 2018-ra azonban már ők is harcra készen álltak. Bemelegítésként önállóan részt vettek a 2017-es zuglói időközi önkormányzati választáson, ahol nem kis meglepetésre 7% feletti eredményt értek el, megelőzve a Lehet Más a Politika jelöltjét is.

A kiugró eredményt nyilván nem lehetett országos szintűként felfogni, hiszen a fővárosi időközi eredményt inkább a liberális/balos/alternatív szavazók gőzlecsapolásaként értelmezhetjük. Ha látható módon nem is erősödött meg az MKKP, a közvéleménykutatók folyamatosan 1% körül, fölött mérték őket. Elsősorban a nagyvárosoknak köszönhetően. Ez jól látszik abból is, hogy jelöltjeik a fővároson túl leginkább a megyeszékhelyeken voltak, és bár túlságosan sok helyen nem tudták abszolválni az aláírásgyűjtést, az önálló lista összejött.

kutya.jpg

Közben finoman, de elkezdett átalakulni a párt irányvonala is, bár ez csak annak tűnik fel, aki tényleg figyeli őket. A poénkodások mellett szépen átvették a hangsúlyt a közösségi kezdeményezések. Persze még bement a csirkejelölt az MTV-be kotkodácsolni, ám a kampányra kapott állami pénzt Rózsa Sándor Népi Kampánypénz Tékozló Alap néven helyi cselekvések támogatására fordították, ami valójában a forrás értelmes közösségi célú felhasználását (és közel sem tékozlását) jelentette.

A közel százezer szavazat (99 413) nagy része olyan fiatal, a politika által egyébként közönyös szavazót takar, akik amúgy valószínűleg nem vettek volna részt a választásokon, vagy poénból érvénytelenül szavaznak (ahogy tették azt épp a Kutyák felszólítására a kvótás népszavazásban). Ez 1,75%-ot ért idén. A pártelnök Kovács Gergely szerint ez arra elég, hogy ne kelljen elköltözni itthonról nekik, hiszen ha nem sikerül megugrani az egy százalékot a kampánypénz visszafizetésére kényszerültek volna, és akkor Kovács szerint a menekülés a legjobb taktika (bár azóta láttuk, hogy az Együtt is össze tudta gyűjteni a pénzt). Így viszont állami támogatásban részesül az MKKP. Amit tudunk, hogy ezt a pénzt is értelmes célokra kívánják felhasználni, így nem a párt, hanem helyi közösségi kezdeményezések járhatnak jól belőle. Ez viszont erősítheti a Kutyapártba vetett bizalmat: ők nem csak beszélnek, hanem tesznek is az emberekért. Ha mernek lépni ebbe az irányba tovább, és levedlik a poénpárt jelleget, akkor képesek lehetnek szavazóbázisuk kiszélesítésére is. Ha nem, akkor nem valószínű, hogy ölesebb léptekkel törhetnének előre, viszont az 1% feletti és 5% alatti teret be tudják játszani a továbbiakban is.

csirke.png

Csirkejelölt az MTV választási műsorában

A választások éjszakáján megdöbbentő volt látni, hogy egyedül Kovács Gergely volt képes (sörrel a kezében) józanul értékelni azt a helyzetet, hogy a régi baloldal és egyre csökkenő számú, ám hangos rajongótábora súlyos hibát vétett, amikor a középen álló, új szervezeteket is nyomás alá helyezte a koordináció miatt. Ennek az LMP és a Momentum nem, a Kutyák viszont ellent tudtak állni. Hibáztatásuk meg is kezdődött a kétharmad miatt. Aki ebbe a játékba belemegy, az tényleg nem érti, hogy miért aratott ismét a Fidesz. A Kutyák nem a baloldaltól vittek el szavazókat (ahogy az LMP, vagy a Momentum sem), hanem új szavazókat hoztak be. Ahogy Kovács Gergely is érvelt április 8-án este: a baloldalnak nem a felelősöket kellene keresnie, hanem jobbnak kellene lennie a Fidesznél. Az MKKP a régi baloldal felé tehát láthatóan zárt. Jövőbeli sorsát a viccpárti vs. közösségi alapú működés dilemmája mellett az is befolyásolhatja még, hogy az új, középen álló szervezetek felé viszont mennyire nyitott. Az utcán megszületett már az aláírásgyűjtési időszakban ez az együttműködés: az ország számos pontján együtt standolt az LMP, a Momentum és a Kutyapárt, egymást is segítve.

lmpkutyamomo.jpg

Kecskeméten (is) együtt gyűjtött aláírásokat az LMP, a Momentum és a Kutyapárt

Szombathelyen a három szervezett együtt tartott eredményváró összejövetelt. Szél Bernadett is utalt rá, hogy őket is szeretné bevonni egy építendő új pólusba. Hogy országosan erre mennyire nyitottak a kétfarkúak erősen kérdéses, viszont vidéken a helyi tagság mozgástere már nagyobb lehet egy ilyen összeállásra.

 

Ne maradj le semmiről! Kövesd blogunkat és Facebook-oldalunkat (ITT), hogy mindig lásd, mit gondolunk a világról!

Szólj hozzá

politika választás LMP Momentum Új Pólus MKKP Kétfarkú Kutyapárt Kovács Gergely Kutyapárt