2018. jún 11.

Mi lesz a Párbeszéddel?

írta: HÁZ
Mi lesz a Párbeszéddel?

Már két hónap telt el, hogy megvolt az országgyűlési választás. Az eredmények és az elmúlt időszak eseményeiből megpróbáljuk összerakni, hogy melyik párt mire számíthat az elkövetkezőkben. Az Együttel kezdtük, a Magyar Kétfarkú Kutyapárttal és a Momentummal folytattuk. Nézzük, mi lehet a Párbeszéddel?

Az LMP-ből kivált Párbeszédből lett Együtt-PM-ből kiszakadt Párbeszéd, amely végül P lett, MSZP-P-vé válva önálló Párbeszéd frakciót alapított. Ahogy az előző mondatból is kiderült, a Párbeszéd minimális társadalmi támogatottság nélkül is hihetetlen túlélőképességről tett tanúbizonyságot. Olyan organizmus, amely csak gazdatest mellett tud életben maradni, miközben megállás nélkül az önálló működésre vágyakozik.

Tavaly ősszel világossá vált számukra, hogy sem önállóan, sem az Együttel nem kerülhetnek be a Parlamentbe, így új szervezetet kerestek magukban. Az amúgy is ramaty állapotban lévő MSZP-nek, főleg Botka lelépése után úgy kellett a Párbeszéd, mint egy falat kenyér. Egyrészt velük lehetett demonstrálni, hogy az MSZP 2018-ra is képes legalább egy mini összefogást produkálni, másrészt az amúgy népszerű Karácsony Gergely személyében egy elfogadható miniszterelnök-jelöltet voltak képesek produkálni. Az eredmény így is katasztrofális volt a pártszövetség számára: végül még a 12%-ot sem sikerült elérniük. Ha kicsit rosszabb a széljárás, akkor nagyon könnyen pottyanhattak volna ki együtt az Országgyűlésből a 10%-os küszöb miatt (ahogy Lengyelországban is történt a baloldallal).

Így viszont bekerültek, összesen 20 mandátumhoz jutva. A Párbeszéd számára annyiban érdekes felállás született, hogy összesen csupán 3 képviselőhelyet szereztek ebből. Kis trükközés azonban mindig belefér a Párbeszédnél, így a Liberálisok Bősz Anettjét is bevették a csapatukba. Ez még mindig nem volt elég az önálló frakcióhoz, de az MSZP ismét nagyvonalú volt és sorsot húztak, hogy ki üljön át. A rövidebb gyufát Burány Sándor húzta, így 3 Párbeszédessel, 1 Liberálissal és 1 MSZP-sel megalakíthatták a Párbeszéd frakciót, amely az Országgyűlés legkisebb képviselőcsoportja lett. Bősz Anett azonban nem sokkal később gondolt egyet és pár hét múlva kilépett, ezért újabb trükközésre volt szükség. Szerencsére még volt hova nyúlni Szabó Tímea frakcióvezetőnek: a Pécsett függetlenként mandátumot nyert Mellár Tamást sikerült meggyőzni. Az önálló Párbeszéd frakció tehát marad, de ha már a fogantatása is ennyire nehézkesen sikerült, nem lehetnek annyira bizakodók.

parbeszed_jelenlegi_frakcio.jpg

Párbeszéd frakció lízingelt MSZP-ssel és függetlennel

Apropó fogantatás: a Párbeszéd nagyon ki akar tűnni, nagyon lazának és fiatalosnak szeretne látszani. Úgyhogy egyik első javaslatuk az óvszer áfájának csökkentése volt, mint a magyar valóság egyik legégetőbb problémája. Nyilván válaszként arra, hogy a kormány a demográfiai helyzet javítását tűzte ki célul a családok és a születések számának növekedésének támogatásával. A Párbeszéd válasza tehát, hogy legyen olcsóbb a gumi, szülessen kevesebb magyar. A lazaságot más vonalon is próbálják bevezetni, de más annyira lazák, hogy szétesnek. Így járt a Parlamentből amúgy örökre kitiltott Tordai Bence, aki azt gondolta, hogy nagyon menő lesz letegezni felszólalásában Orbán Viktort. Segítünk: inkább szánalmas volt, mint menő. Nagyot kívántak húzni azzal a törvénytervezettel is, amely szerint egykori Soros-ösztöndíjas ne lehessen Magyarország miniszterelnöke. Ha a Parlamentbe nem bejutó Magyar Kétfarkú Kutyapárt helyett ők szeretnének lenni az Országgyűlés viccpártja, akkor jó ez az irány, másként viszont sajnos a jópofának tűnő hülyéskedésükkel csak annyit érnek el, hogy az ellenzéket továbbra is Orbán Viktor játszmájába kényszerítik.

Ennél sokkal izgalmasabb lenne, ha érdemi párbeszédet tudnának a feltétel nélküli alapjövedelmes javaslatukból (FNA) kihozni. Mert attól még, hogy Gyurcsány Ferencnek gőze sincs a robotikáról, a helyzettel egyre inkább foglalkoznak a szakemberek. Ti. a robotizálás már rövidtávon is emberek munkahelyének megszűnését eredményezheti. Erre válasz a felnőttképzés, átképzés lehet, ám amikor az ipar 4 még inkább meghatározó lesz, akkor szükségessé válnak olyan újfajta szociális megoldások, amelyekről már most beszélni kell. A Párbeszéd tehát olyan, mások által még nem tematizált területet feszeget, amely mentén előre tudnának jutni a politikai térben is, csakhogy ők mindenféle kontextus nélkül mantrázzák évek óta az FNA-t (vagy legalábbis a kontextusba helyezés semennyire nem látható). Úgy pedig nem lehet előrejutni, hogy annyit mondunk, hogy adjunk mindenkinek egy kis pénzt, azért mert csak. Az egyetlen egyedi állításuk így válik totálisan üressé. 

A Párbeszéd jelenlegi helyzetében és állapotában sajnos nem tűnik többnek, mint a szocialisták hátán bejutott, kimutathatatlan támogatottságú alakulatnak, amely az Országgyűlésben magára vállalja a bohócosztag szerepét. Nagy kérdés, hogy mi lesz a még komolyan vehető arcaikból? Mi lesz a zuglódi polgármesteri címet megőrző Karácsony Gergelyből, főleg ha a Fidesz meglépi a belebegtetett önkormányzati átalakításokat? Mi lesz Jávor Benedekkel, aki talán a legkiválóbb Európai Parlamenti képviselő jelenleg, ám még Együtt-PM listáról szerzett mandátumot? Vajon a szocialisták adnak-e neki mandátumot, és engedik-e neki, hogy továbbra is az Európai Zöldek frakciójában politizáljon? És mi lesz az összetákolt frakcióból? Bár aggodalomra nyilván semmi ok, eddig is túlélték valahogy, ezután is megtalálják a pajzson a rést.

 

Ne maradj le semmiről! Kövesd blogunkat és Facebook-oldalunkat ( ITT), hogy mindig lásd, mit gondolunk a világról!

Szólj hozzá

politika választás MSZP Párbeszéd