2018. jún 13.

Zászlót bont az ír radikálbalos pártról elnevezett magyar szélsőjobb

írta: HÁZ
Zászlót bont az ír radikálbalos pártról elnevezett magyar szélsőjobb

Szerző: Horváth Zoltán

Június 23-án zászlót bont a Jobbik rebellis, radikális (saját értelmezésünkben az eredeti értékek mellett kiálló) szárnya -jelentette be Toroczkay László, Ásotthalom polgármestere. Időközben már le is szakadtak az anyaszervről, hiszen kizárásokkal, kiszorításokkal, vagy önálló kilépésekkel már most elkezdett letörni a Jobbikról az a tömb, amely egy lehetséges új párt csíráját jelenti. Ráadásul az eddigi radikáljobbos próbálkozásokkal szemben, most tényleg fájó veszteségeket szenvedhet el a Vona Gábor-irány, hiszen Toroczkayn túl olyan országosan ismert politikusok, mint a Novák-Dúró házaspár, vagy éppen helyi befolyásos személyiségek kínálnak egy másik alternatívát.

20151104_mimagunk.jpg

Ők maguk

Hogy mire jutnak, az még a messzi jövő zenéje, de nevüket már megtalálták: Mi Magunk. Nem is kell sokáig keresgélni, a név az ír Sinn Fein magyar megfelelője. Ez pedig azt az észak-ír szeparatista pártot jelöli, amely az IRA terrorszervezet politikai szárnyaként működött sokáig. A radikalizmuson és az utcákon vonuló fekete ruhás aktivistákon (lásd még Betyársereg, Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom) kívül azonban alig van párhuzam a két kezdeményezés között. 

sinnfein-cartoon.jpg

Egy korábbi Sinn Fein ellenes választási plakát

A Sinn Fein eredetileg még a 20. század elején, 1905-ben jött létre. Regionális pártként mindig is teljesen más célok mozgatták, mint bármelyik (határon inneni) magyar pártot. Az Írországhoz való csatlakozást hirdetik. A fentieken túl viszont abszolút baloldaliak: demokratikus szocializmus megvalósítására törekszenek. Igaz, ami igaz, ezt egyre kevésbé emlegetik már, bár az Európai Parlamentben a radikális, marxista balosokat tömörítő Egységes Európai Baloldal frakcióban foglalnak helyet, akárcsak a német Die Linke, a spanyol Podemos, vagy pl. a korábbi csehszlovák állampárt jogutódja és szellemi örököse, a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja. A frakció saját bevallása szerinti egyik fő törekvése, hogy küzdjenek a "veszélyesen erősödő" szélsőjobb ellen.

A jelenlegi Jobbiknál sokkal szélsőségesebben jobboldali politizálást meghirdető Toroczkay tehát egy radikálbalos, marxista, ám európai és demokratikus értékeket valló, a szélsőjobb ellen küzdő szervezet után nevezte el új alakulatát, miután baloldali elhajlással vádolta meg korábbi pártja vezetését. A politika egy varázslatos világ!

 

Ne maradj le semmiről! Kövesd blogunkat és Facebook-oldalunkat (ITT), hogy mindig lásd, mit gondolunk a világról!

Szólj hozzá

Jobbik Novák Előd Vona Gábor Mi magunk Sinn Fein Toroczkay László Duró Dóra