2018. aug 16.

Mából holnapról

írta: HÁZ
Mából holnapról

Szerző: Horváth Zoltán

Egyszerűen üdítő olyan közgazdászokat olvasni, aki nem a fősodorbeli klasszikus, neoliberális megközelítésből indul ki. A klasszikus irányt követők elhitetik, hogy ők számítanak szakembernek, pedig az alternatív irány igenis releváns, sőt talán érvényesebb, mint korábban bármikor. Az aternatívát pedig nem Matolcsy György és a vele fémjelzett unortodoxia jelenti Magyarországon, amely egy antikapitalista mázba csomagolt ultrakapitalizmus, hanem például Róna Péter, Pogátsa Zoltán, vagy éppen a médiában kevesebbet szereplő Csath Magdolna. És hogy mennyire kusza a bal-jobb probléma hazánkban: a baloldalinak is nevezhető nézőpontot képviselő (munkavállalókat védő, környezeti problémákat felvető, tudásgazdaságba való beruházást ösztönző) írásokat a MIÉP 2002-es országgyűlési képviselőjelöltjének köszönhetjük, aki 2014-ben a Jobbik által alapított Pongrátz Gergely-érdemkeresztre is alkalmasnak találtatott (bár a Jobbik utóbbi időbeli legkarakteresebb mondását, a béruniót nem tartja megvalósíthatónak).

csath_magdolna_vermes.jpg

Csath évente adja ki friss műveit. A holnap ma kezdődik című, 2018-as könyvét, a korábbiakhoz hasonlóan, a Kairosz Kiadó jelentette meg. A kötet gerincét a Magyar Nemzetnek írt publicisztikák adják. Sajnálatos, hogy az eredeti megjelenés helye és időpontja sehol nincs jelezve, ami jelentősen megkönnyítené az írások kontextusba helyezését. Segítséget a szövegekhez pluszban írt rövid felvezetések és záró sorok adják, melyek mégiscsak valamiféle keretet adnak az olykor napi hírekre reflektáló anyagoknak.

a_holanp_ma.jpg

Csath érdeklődése kiterjed a nemzetiközi gazdasági és pénzügyi szervezetek működésére, így elemzi az EU, vagy éppen a G20-ak döntéseit. Foglalkozik a gazdaságot meghatározó legújabb folyamatokkal, mint az Ipar4, a digitalizáció, a robotizáció, vagy az oktatás előtt álló kihívások. Mindemellett megközelítése erősen munkavállalóbarát, így többször hangsúlyozza a bérkérdések rendezésének szükségességét, vagy a magas hozzáadott értéket megkívánó gazdasági szerkezetre való áttérést mind az ország, mind a dolgozók érdekében.

A kiadó fájó figyelmetlensége (a már említett eredeti megjelenések jelölését túl), hogy a 2017 júniusán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen másokkal együtt végzett, a vállalkozóbarát környezet megteremtésével kapcsolatos tudományos kutatáshoz tartozó jelentés a tartalomjegyzékből egyszerűen kimaradt, holott a könyv legterjedelmesebb dolgozatáról van szó.

Csath írásai tehát fontosak lehetnek mindenkinek, aki a regnáló kormányzattól, de a balliberális megmondóktól is független gazdasági gondolatokra vágyik. Jelenleg a szerző írásai a Magyar Nemzet újságírói által alapított Magyar Hang című hetilapban jelennek meg, illetve talán jövőre egy másik Csath-kötetben…

 

Ne maradj le semmiről! Kövesd blogunkat és Facebook-oldalunkat (ITT), hogy mindig lásd, mit gondolunk a világról!

Szólj hozzá

könyv gazdaság Csath Magdolna