2018. aug 17.

Nem mindenki örül a kormányfüggetlen médiának Szombathelyen

írta: HÁZ
Nem mindenki örül a kormányfüggetlen médiának Szombathelyen

Szerző: Horváth Zoltán

Pár napja megírtuk: új, kormányfüggetlen hírportál indult Szombathelyen. Az ugytudjuk.hu a vidéken is médiahálózatot építeni kívánó LMP-s országgyűlési képviselőhöz, Ungár Péterhez köthető. A portál kevesebb, mint egy hete indult, de már most látszik, hogy nem mindenki örül ennek. A tegnap megjelent posztjuk szerint bár előzetesen megegyeztek a városban monopolhelyzetet élvező plakátolóval, az mégsem meri kiragasztani a már legyártott, amúgy csak a portál nevét tartalmazó plakátokat. A vállalkozó arra hivatkozott a főszerkesztőnek, Farkas Balázsnak, hogy fél, hogy a város polgármestere, Puskás Tivadar, valamint Hende Csaba, a körzet országgyűlési képviselője retorzióban részesíti.

ugytudjuk.png

A hírt Németh Ákos, az LMP Vas megyei elnöke Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságból című verséből vett sorával osztotta meg a Facebookon:

Bilincseit a szolga maga így gyártja s hordja

Kérdésünkre Farkas Balázs elmondta, hogy a plakátok kihelyezését a fentiek miatt maguk oldják meg, illetve közösségi cselekvésre ösztönöznek és kérnek minden szombathelyit, aki nem fél a hatalomtól, hogy saját felületeiken (üzletek, házak, lakások ablakain stb.) segítsék a hirdetmények láthatóvá tételét.

Időközben Cseszkó Tamás újságíró is reagált a portál elindulására. Cseszkó évekkel ezelőtt Fideszhez közeli szombathelyi hírportált működtetett ugyanezen a néven, ám az megszűnt és a felszabadult domaint most Fakasék foglalták le és indították el egészen más szerkesztési elvek szerint. A portál bemutatkozó cikkében erről így írt:

csak nevében emlékeztethet valami régire, de semmi másban nem egyezik meg azzal.

A technika amúgy ismerős lehet a Fidesznek, aki a tőle független médiumokat stoppolta le mostanában (lásd Hír Tv, Kommentár, vagy a hírek szerint a Magyar Nemzet) és hangszerelte át a saját szájíze szerint.

Cseszkó Tamás először egy Facebookos kommentben azt írta, hogy szerinte az online portál: 

csajcsavok homokozoja lett 

Majd egy másik kommentben egy hosszabb bibliai idézetet tett közzé:

15
És mindazokat a kútakat, melyeket az ő atyjának szolgái Ábrahámnak az ő atyjának idejében ástak vala, behányák a Filiszteusok, és betölték azokat földdel.
16
És monda Abimélek Izsáknak: Menj el közülünk, mert sokkal hatalmasabbá lettél nálunknál.
17
Elméne azért onnan Izsák, és Gérár völgyében voná fel sátrait, és ott lakék.
18
És ismét megásá Izsák a kútakat, amelyeket ástak vala az ő atyjának Ábrahámnak idejében, de amelyeket Ábrahám holta után behánytak vala a Filiszteusok, és azokkal a nevekkel nevezé azokat, amely neveket adott vala azoknak az ő atyja.
19
Izsák szolgái pedig ásnak vala a völgyben, és élő víznek forrására akadának ott.
20
Gérár pásztorai pedig versengének Izsák pásztoraival, mondván: Miénk a víz. Ezért nevezé a kútnak nevét Észeknek, mivelhogy civakodtak vala ő vele.
21
Más kútat is ásának s azon is versengének, azért annak nevét Szitnának nevezé.
22
És tovább vonula onnan és ása más kútat, amely miatt nem versengének; azért nevezé nevét Rehobóthnak, és monda: Immár tágas helyet szerzett az Úr minékünk, és szaporodhatunk a földön.

Nem sokkal ezután egy önálló Facebook-posztot is megjelentetett, melyben azt írja, hogy az új szerkesztőséggel, de a régi néven megjelentő portál elindulása nem zavarja (ez némileg ellentmond a korábbi kommentjeinek), ám szerinte

Az úgytudjuk kopizása, meg egyáltalán hírportálok alapítása 2018-ban tehát nem fáj, sokkal inkább mosolyogva figyelem, mennyire nem értik egyesek, hogy a két-három évvel ezelőtti receptek már egyszerűen nem működnek.  

Ne maradj le semmiről! Kövesd blogunkat és Facebook-oldalunkat (ITT), hogy mindig lásd, mit gondolunk a világról!

Szólj hozzá

média portál sajtó Szombathely Ungár Péter Farkas Balázs ugytudjuk.hu