2018. máj 04.

Jövőre EU-t választunk

írta: HÁZ
Jövőre EU-t választunk

Szerző: nemisvagyokhülyegyerek

Még mindig tart a választási sokk. Az LMP mint a választások előtt ismét megpróbálja átvenni a kezdeményező vezető/irányító szereplő helyét és ezzel a lendülettel az ellenzék már le is ült tárgyalni a hogyan továbbról. Nem meglepő módon az MSZP abban a minutumban már a sajtóban standuppol a tárgyalásról, próbálva megmutatni, hogy Ők a lényeg. Ez pedig bizonyíték arra, hogy a média folytatja ugyanazt, amit a választások előtt csinált, azaz ész nélkül a Fidesz alá dolgozik, fenntartja a saját StatusQuo-ját a baloldalon és ha az LMP csinál valamit akkor elhívja arról beszámolni az MSZP-t, aki pedig a háttértárgyalásokat kiviszi a médiába. 

Mindeközben pedig fogy az idő a többi közelgő választás kapcsán. Hiller a médiában torpedózza Horváth Csaba által felmelegített PM-es ötletet az előválasztásokról,aminek a főpróbája lehetne az időközi választás. Alig hallunk az időközi polgármester választások kapcsán nevekről, bízom benne amiatt, mert valami adu-ász MZP típusú jelöltek állnak a rajtvonalhoz, és az ellenzék nem öncélú erőfitogtatásra használja ezt a lehetőséget, hanem a Fideszes hatalom csökkentésre, ellenpólus képzésre. Nagyon bízom benne, hogy a szavazók végre felismerik azt, hogy a pártok hülyébe nézik Őket, majdnem mindig, mindenhol ugyanazokat az embereket indítják polgármesternek, országgyűlési képviselőnek. Az időköziken tartson még az MZP álom! Ez ugyanis arra mindenképp elegendő, hogy a Fidesz ne erősödjön tovább és az ellenzéknek ne kelljen hatalmasat dolgozni, esetleg megváltozni (erre márpedig nem mutatnak túl nagy hajlandóságot). 

Az egyedüli hely ahol az ellenzéki taktikázásnak alapvetően nincs értelme, és az kevésbé is jellemző az az Európa parlamenti választás. Ez tipikusan az a választás ahol külön-külön indulnak a pártok, mert nagyobb kockázat nélkül meg tudják mutatni mennyire erősek. Itt is 5% a minimum küszöb, ami egy jelölthöz szükséges. Jelenleg Magyarországról a 21 képviselőből Fideszes delegált 12 (Bocskor Andrea, Deli Andor, Deutsch -internetmágus-Tamás , Erdős Norbert, Gál Kinga, Gyürk András, Hölvényi György, Járóka Lívia, Kósa Ádám, Schöpflin György, Szájer József, Tőkés László, ) Jobbikos - 3 (Balczó Zoltán, Kovács - KáGéBéla - Béla, Morvai Krisztina), LMP-s - 1 (Meszerics Tamás), Együtt-PM-s - 1 (Jávor Benedek), MSZP-s - 2 (Szanyi - kapitány - Tibor, Ujhelyi István,), DK-s - 2 (Molnár Csaba, Niedermüller Péter). 

A Fidesz ugye kiszámíthatatlan, de ha nagy dolgok nem változnak várhatóan a nagy húzónevek Gál, Járóka, Szájer, biztos maradnak, Deutsch pedig inkább legyen kint. Ott kevésbé ciki mintha itthon nyilatkozgatna. A határon túli képviselők, mert ha az otthoni megítélésük nem is a legjobb (vagy Tőkés esetén kifejezetten rossz), Magyarországon még eladhatóak és az EU-ban sem gáz velük egy asztalnál ülni.

deutche.gif

A Jobbik lista is érdekesen fog várhatóan alakulni,  Morvai elvégre eléggé önjáró hajóágyúnak bizonyultak, akik az országgyűlési választások során rendszeresen a Jobbikot hozta kellemetlen helyzetbe. Balczóval nagy kérdés mi lesz, megmarad-e a bizalom iránta, vagy Morvai miatt Ő is kegyvesztett lesz, elvégre nagyon sok időt töltenek egymás mellett (és a politikai háttérkapcsolataikat nem ismerem). KGBéla meg eléggé vállalhatatlan, bár ellene legalább nem valószínű, hogy orosz ügynökös médiaháborúba kezdene a Fidesz a Jobbik ellen kampányolva. Pedig Morvaival megéri kampányolni, mert bár nincs teljes mértékben tekintettel a határon túl élő magyarokra (gondolok itt például a komáromi vasútállomáson eljátszott hisztériára), de a kinti jelenléte erősen érzékelhető.

A régi bal oldali pártok képviselőiről meg túl sokat nem lehet mit írni. Ugyanolyan politikustemető, mint a Fidesznél. Szanyi kapitány  (az MSZP deutschtomija), Molnár Csaba is csak néha ugat bele a hazai közéletbe lehetőleg azért, hogy az ellenzék jobban szétessen, és így a Fideszt erősítse. Mostanában pedig aktívabban nyilatkozgat Ujhelyi, feltételezhetően eszébe jutott, hogy eleshet a zsírosbödöntől.

szanyi.gif

Az új baloldali pártok képviselői közül a PM-es Jávor az, aki az elmúlt 4 évben igazán megmutatta, hogy érdemes volt kijutnia, folyamatosan küzdött Paks2-vel kapcsolatban a nyilvánosságért, és ezt következetesen kommunikálta. Az LMP-s Meszerics Tamás munkáját pedig komolyan keresni kell, pedig úgy tűnik csinált dolgokat, csak eléggé láthatatlan módon, azt nem kommunikálva (én is csak amiatt tudok akármit, mert korábban kíváncsiságból nyomon követtem).

Ezek alapján azt kell mondanom, hogy mindegyik pártnak fel kell kötnie a gatyáját. A Jobbik majd tud kampányolni a béruniós kampányával, annak már kellőképpen megágyazott valamint azzal is, hogy érdemleges előrelépések lettek az EU bürokráciában a kettős minőséggel kapcsolatban ez ellen pedig a Jobbik tényleg fellépett az itthoni kommunikációjában is ebben és az előző években. Másrészről várhatóan elveszíti a beágyazott frontemberét, Morvait (nem tartom elképzelhetőnek, hogy a Jobbik törzsbázis szó nélkül hagyná). A DK Gyurcsányos listával kampányolt 4 éve. Gondolom, ezen most se változik semmi. Az MSZP csak a tovább csökkenő szavazótáborára számíthat vagy esetleg  megmentheti őket Jávor?, ahogy Karácsony tette az országgyűlési választásokon.  

morvai.gif

A PM egyedül valószínűleg gyenge lenne, esetleg szövetkezni fog valakivel, hogy biztosan kijusson Jávor, bár hozzá kell tenni, ha a tudatos baloldali szavazókban bízunk, akkor akár még önállóan is kijuthat Jávor, bár ez eléggé veszélyes lutri játék lenne. Esetleg újra összeállnak az Együttel. Az LMP-nek úgy tűnik a sorozatos viszályoktól, szakadásoktól függetlenül biztosan megvan a stabil 5% feletti eredménye, ami egy képviselőt bejuttathatna, de a tudatos, kritikus baloldali szavazóik esetleg büntethetnek és átszavazhatnak Jávorra. Feltételezhető, hogy az Együttnek egyedül semmi esélye sem lehet. Itt az új színfolt a Momentum, akiken meglepődnék, ha kihagynák ezt a megszámoltatási lehetőséget, akárcsak a Magyar Kétfarkú Kutyapárt. Szerintem a Momentumnak meglesz az 5%, de ha nem akkor az kritikusan hathat a vele szemben táplált lelkesedésre. 

Nem hiszem, hogy az új pólust képes lenne-e összerakni bármelyik párt is. Az LMP és a Momentum kifejezett egyéni érdeke, hogy megmutassa egyedül mennyire erős, a PM-nek és az Együttnek pedig eléggé egy együttműködés az érdeke, az MSZP-DK kb leszarhatja, mi történik. Megvan, a stabil pozíció minek alkudozzanak, és várhatóan ugyanígy van a Jobbik is. Ugyanakkor a pártok részéről egy hatalmas gesztus lenne a szavazó polgárokkal szemben, ha itt ideológiák mentén együtt indulnának, elvégre az EU-ban is pártcsaládok színeiben dolgoznak. Ennek mentén pedig egy LMP-PM zöld frakció menti indulást egy Momentum-Együtt indulás szerintem korrekt lenne. Kérdés persze mennyire vannak felkészülve erre a szavazók, de szerintem a bal oldaliak egyre tudatosabbak, ez pedig mindenképpen Orbán politikájának köszönhető.

 

 Persze addig még sok víz lefolyik a Dunán, de egy biztos: a Fidesz ugyanúgy mozgósít majd mint most az országgyűlésin tette...

 

Ne maradj le semmiről! Kövesd blogunkat és Facebook-oldalunkat (ITT), hogy mindig lásd, mit gondolunk a világról!

Szólj hozzá

választás MSZP LMP Fidesz EU EP DK Momentum Együtt PM Kétfarkú Kutyapárt