2018. júl 09.

Nem látszik a spirál alja

írta: HÁZ
Nem látszik a spirál alja

Szerző: Horváth Zoltán

A vasárnap lezajlott időközi választásokkal a balliberális értelmiség bajba került. Nemcsak azért, mert az ellenzéki jelöltek óriásit buktak, de azért is, mert most nem tudják kedvenc és kiérlelt érvükkel az LMP-t szidni. A Belvárosban Nagy Béla, a Józsefvárosban Győri Péter mögé ugyanis a komplett ellenzék LMP-stől, Momentumostól beállt. A Jobbik pedig szintén úgy segített, ahogy csak tudott, és anyagi nehézségekre hivatkozva nem állított jelöltet.

Az eredmény ehhez képest lehangoló lett számukra. A két budapesti (tehát az ellenzéki pártok erős bástyájában) tartott választáson nem törvényi ügyeskedések, manipulálások miatt lett a Fidesznek kétharmada (vagy közel kétharmada), hanem ténylegesen. A Belvárosban Balla Valéria Emese 67%-al nyert, Sára Botond pedig 63-mal a nyolckerben.  Az összefogás-csodában hívőket a következő kép fogadja, ha ránézünk az elmúlt idők Józsefvárosi polgármester választásainak eredményére:

2010-ben a három ellenzéki pártra (MSZP, LMP, Jobbik) leadott voksok száma összesen: 7612

2014-ben az öt ellenzéki pártra (MSZP, DK, LMP, Jobbik, Együtt) leadott voksok száma összesen: 7808

2018-ban az 1 összellenzéki Győri Péterre leadott voksok száma: 4672

Eléggé szembetűnő visszaesés, még akkor is, ha kevesebben mentek el szavazni, mint 4, illetve 8 éve. A vasárnapi eredményekkel nem csak az ellenzékiek egy tömbbe állásának stratégiája kapott egy újabb nagy pofont, de a független, illetve civil mítosz is. Egyszerűen nem igaz, hogy egy mindenki által támogatható független jelölt elhozza a Kánaánt.

karacsony-gergely-is-gyori-peternek-kampanyol.jpg

Hiába pedáloztak

Akkor mi van most?

Az ellenzéki pártoknak végre tényleg el kell kezdeni a problémáik gyökerének feltárását és arra egy nem csak a felszínt kapargató megoldást kitalálni. Át kell gondolni a súlyos szervezeti, infrastrukturális, szakmai hiányosságok okát, és azt hogy ezeken hogyan lehetne segíteni. Ki kell könyökölni a médiateret ott, ahol lehet. Közösséget kell építeni, ahol erre van esély. Hiteles arcokkal kell megjelenni, és fel kell építeni egy történetet, amely nem folyamatosan a Fidesz által felkínált sztorikra reflektál. 

Ez kutyanehéz helyzet úgy, hogy nem csak a választók, de már maguk a pártok sem hiszik el magukról, hogy erre képesek. Márpedig erősen közeledik az EP választás, ahol szintén elsöprő kormánypárti győzelem jósolható. Akkor pedig még kétségbeejtőbb helyzetből kell ráfordulnia a másik oldalnak az önkormányzatira. Márpedig egy stabil önkormányzati jelenlét nélkül a későbbi országgyűlési esélyek is rosszabbak. Olyan lefelé tartó spirálban pörög tehát az ellenzék, amelyből most nem látszik a kiút, de a spirál vége sem.

 

Ne maradj le semmiről! Kövesd blogunkat és Facebook-oldalunkat (ITT), hogy mindig lásd, mit gondolunk a világról!

Szólj hozzá

választás időközi Jobbik MSZP LMP Fidesz Győri Péter